Black box QA

Hur fungerar den svarta lådan?

Jag har hört att den svarta lådan i ett flygplan faktiskt är orange. Vad är boxen gjord av och vilka upplysningar registrerar den?

16 september 2014

Den svarta lådan är orange, eftersom den är lättare att hitta då. Dessutom finns det inte en utan två orange lådor i ett plan. Båda lådorna finns längst bak i planet, då det brukar vara den del som skadas minst vid en olycka.

Två svarta lådor

Den ena lådan spelar in alla samtal och ljud i cockpit med hjälp av mikrofoner som sitter i instrumentpanelen mellan piloterna. Denna låda kallas CVR, Cockpit Voice Recorder, och den kan spara upp till två timmars ljudupptagningar.

Den andra lådan kallas FDR. Det står för Flight Data Recorder, och den sparar en lång rad tekniska uppgifter om till exempel flyghöjd, kurs och hastighet. Vissa uppgifter måste flygbolagen enligt lag spara, men som regel sparar lådan betydligt fler, i vissa fall upp till 300 olika uppgifter. Dessa lagras på elektroniska chip.

Slitstarka svarta lådor

Lådorna är gjorda av rostfritt stål. De har en värmeisolerande beklädnad på insidan, och innehållet i lådorna skyddas dessutom av en värmebeständig isolering. Lådorna ska bland annat kunna tåla att träffa marken med hög fart, de ska även klara av att ligga på sex kilometers djup i havet i 30 dygn och stå emot en brand i en halvtimme.

Om lådorna hamnar under vatten, kopplas en ultraljudssändare automatiskt på. Den skickar ut en akustisk signal en gång per sekund i minst en månad.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: