Spionfly

Spionplan flyger London-New York på en timme

2030 kommer spionflygplan flyga från London till New York på 60 minuter. Flygplanet kommer ha en toppfart på sex gånger ljudets hastighet.

Spionflygplan flyger London-New York på 60 minuter

Endast 60 minuter kommer det att ta det förarlösa planet SR-72 att flyga de över 550 milen från London till New York.

Allt enligt det amerikanska luft- och rymdfartsföretaget Lockheed Martins utvecklingsavdelning Skunk Works, som nu skapar framtidens strids- och spionflygplan.

Det 32 meter långa planet skall ha en topphastighet av sex gånger ljudets – mach 6 eller cirka 7 350 kilometer i timmen – och skall enligt planerna vara redo att lyfta år 2030.

Ny typ av motor i spionflygplan

För att nå en så extrem hastighet måste planet ha en ny typ av motor, en kombination av en konventionell jetmotor och en så kallad scramjet, som saknar rörliga delar.

Den fungerar bara vid överljudshastighet och är effektivare än en raketmotor, då den inte själv behöver ha med sig syre i form av oxidationsmedel till förbränningen – den använder luftens syre. SR-72 kommer enligt Lockheed Martin att vara så snabbt att det omöjligt kan spåras på radar.

Restid från London till New York

SR-72: 1 timme BLACKBIRD SR-71: 1 timme, 54 min och 56 sek CONCORDE: 3 timmar og 30 minuter BOEING 747 JUMBOJET: Cirka 7 timmar

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: