Jorden runt på solenergi

Schweiziskt team vill flyga jorden runt i plan drivet av solceller.

1 juli 2013 av Jan Aagaard

Att flyga jorden runt i ett flygplan helt drivet av energi från solen kan låta som ett scenario långt in i framtiden, men om det hänger på gruppen bakom det schweiziska Solar Impulse-projektet, kommer det att ske redan 2015.

Det solcellsdrivna Solar Impulse-planet genomförde redan 2010 en flygning på 26 timmar utan avbrott, varav nio timmar under kvälls- och nattimmarna.

År 2012 flög Solar Impulse från Madrid i Spanien till Rabat i Marocko i världens första interkontinentala flygning baserad på ren solenergi, och 2013 planerar man att genomföra en flygning tvärs över USA från San Francisco till New York.

Därefter väntar den riktigt stora utmaningen – en jorden runt-tur två år senare.

Spännvidd som en Airbus

Solar Impulse har bara plats för en pilot, men planet har en spännvidd på 63,40 meter, vilket motsvarar den hos en Airbus A340, som rymmer cirka 300 passagerare. Solar Impulse är byggd som en ultralätt kolfiberstruktur och väger bara 1,8 ton.

På översidan av de långa vingarna och stabilisatorn sitter 11628 solceller – totalt omkring 200 m2 – som levererar ström till planets litiumbatterier och fyra propellermotorer, som sitter placerade under vingarna.

Motorerna levererar i genomsnitt en effekt av 8 hk eller 6 kW, vilket i stort sett motsvarar den motoreffekt som bröderna Wright hade till förfogande, när de genomförde världens första motorflygning 1903. Solar Impulse flyger med en genomsnittsfart av 70 km/h.

Långfärdsflygplan får större cockpit

Inför jorden runt-flygningen har teamet bakom Solar Impulse börjat bygga en ny version av planet. Den blir 11 procent större och får bl a en större cockpit, vilket gör att piloten kan ligga ned under de långa flygningarna på 4–6 dagar.

Det nya projektet utnyttjar flera nya tekniker, bl a inom området nanoteknik, och planet byggs av världens hittills lättaste kolfibermaterial.

Läs mer

I Illustrerad Vetenskap nr 11/2013 kan du läsa om framtidens flygplan.

Prenumeranter på Illustrerad Vetenskap kan hämta artikeln i PDF med hjälp av knappen härnedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: