nb_u47 Airbus

Airbus bygger ny flotta av jätteflygplan

I 20 år har Airbus flugit runt flygplansdelar, helikoptrar och till och med satelliter i världen med sina Beluga-fraktflygplan. 2019 kommer en ny generation av kolosserna med det bisarra utseendet.

20 november 2014

Flygkroppen från en Jumbojet, en vinge från en ny A350, ett par helikoptrar. Airbus A300-600 Super Transporter sväljer alltihop.

Med en lastkapacitet på 47 ton och ett lastrum på 1.410 kubikmeter är det stora fraktflygplanet, som har fått tillnamnet Beluga efter vitvalen, luftens svar på en långtradare.

Och 2019 kommer en ny version. Producenten Airbus har den här veckan meddelat att verksamhetens ingenjörer kommer utveckla en ny och större Beluga med utgångspunkt i det civila flygplanet Airbus A330.

Svävar på gamla principer

Vid en första anblick verkar det nästan naturstridigt att ett så stort och klumpigt flygplan överhuvudtaget kan lyfta från marken, men flygförmågan dikteras nästan uteslutande av vingarnas storlek och utformning.

Den princip som får flygplan att flyga kallas lyftkraft och bygger grovt sagt på naturlagar som förutspåddes av Isaac Newton och Daniel Bernoulli på 1600- respektive 1700-talet.

Luftströmmar och tryckskillnad

Newtons andra och tredje lag, som är de som de flesta i dag förklarar lyftkraft med, säger att vingen tränger undan luftströmmarna åt ett håll (nedåt) varvid det skapas en naturlig motreaktion som lyfter flygplanet uppåt.

Härtill kommer Bernoullis princip, som säger att en skillnad i luftströmmarnas hastighet runt vingen skapar en tryckskillnad som ytterligare lyfter planet.

Fungerar som fabriksflygplan

I 20 år har principen om lyftkraft burit runt Beluga-flygplanet bland molnen.

Flygplanet kom till när producenten Airbus behövde flyga flygplansdelar mellan sina fabriker i Frankrike, Storbritannien, Spanien, Tyskland och Kina.

I dag säljer Airbus fem gånger så många flygplan som förr 20 år sedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: