Aerion AS2

Nytt överljudsflygplan korsar Atlanten på drygt fyra timmar

Snart kan världens rikaste korsa kontinenterna i överljudhastighet. Det nya överljudsflygplanet Aerion AS2 skär ned restiden med nästan tre timmar från Europa till USA.

2 november 2015 av Jesper Bindslev & Mikkel Meister

Allt sedan Concorden satte landningshjulen i marken för sista gången 2003 har världens rikaste fått nöja sig med att flyga i samma hastighet som oss andra. Men det blir det ändring på när det nya överljudsflygplanet Aerion AS2 lättar 2019.

Flygplanet är en supersonisk businessjet som har plats för tolv passagerare. Med ett pris på 120 miljoner dollar vänder sig flygplanet till en snäv kundkrets som kan se fram emot att flyga ifrån alla andra passagerarflygplan. Flygtiden från Paris till New York blir exempelvis bara lite över fyra timmar.

Aerion AS2 är betydligt mer ekonomisk än Concorde

Aerion AS2 får en topphastighet på mach 1,6, vilket motsvarar 1 960 km/h. Det innebär att det nya överljudsflygplanet är något långsammare än Concorden, som nådde upp i 2 200 km/h, men i gengäld använder det betydligt mindre bränsle.

Hemligheten med den goda bränsleekonomin är den speciella vingdesignen. Medan Concorden hade så kallade deltavingar, som gav flygplanet en trekantig form, står det nya flygplanets vingar nästan vinkelrätt på flygplanskroppen och det minimerar turbulensen runt vingarna betydligt.

Ljudbang blir bara svagt muller

Företaget som utvecklar Aerion AS2, har också en plan på hur de omtalade ljudbangarna ska begränsas. Vid de rätta atmosfäriska förhållandena är det nämligen möjligt att bryta igenom ljudvallen på ett sätt så att människor på jorden endast hör ett svagt muller som från ett fjärran åskväder. Detta tack vare att chockvågen som uppstår när flygplanet bryter genom ljudvallen reflekteras av ett skikt med varm och tät luft i atmosfären.

Flygplanet utvecklas av företaget Aerion Corporation i samarbete med den stora europeiska flygtillverkaren Airbus och den amerikanska rymdfartsorganisationen Nasa.

Läs mer om Aerion AS2 i artikeln nedan.

Aerion AS2 förkortar restiden

Paris-New York Vanligt passagerarflygplan.....7 h 1 min. Aerion AS2.............................4 h 14 min.

New York-Los Angeles Vanligt passagerarflygplan.....4 h 45 min. Aerion AS2.............................3 h 52 min.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: