Catamaran

Solceller driver ny katamaran jorden runt

Världens största soldrivna fartyg, PlanetSolar, stävar 2011 ut på en spektakulär jungfrufärd.

8 juli 2010

En maratonresa skall 2011 rikta uppmärksamheten mot användningen av alternativa energikällor. Katamaranen PlanetSolar skall med start och mål i Medelhavet segla jorden runt på ren solenergi. Båten är 31 meter lång och knappt 15 bred och har en höjd på 7,4 meter.

Topphastigheten blir 8 knop, alltså knappt 15 kilometer i timmen, och för framdrivningen står nyutvecklade litiumbatterier, som laddas med solenergi. Den fångas in av solpaneler, som täcker nästan hela PlanetSolars däck.

Tidskrävande byggprocess

Fartyget har funnits på schweizaren Raphaël Domjans ritbord sedan 2004, och det har tagit 13 månader för Knierim Yacht Club i Kiel i Tyskland att färdigställa båten.

Byggprocessen har gått långsamt, eftersom man varit tvungen att tänka på nya sätt när det gällt placeringen av solpanelerna, som både skall hålla att bli trampade på och tåla det ombytliga väder som PlanetSolar kommer att utsättas för. Även fartygets framdrivningssystem, aerodynamik och inte minst lagringen av den insamlade solenergin har krävt tid och pengar.

När Raphaël Domjan stävar ut på sin världsomsegling, får han sällskap av äventyraren och politikern Gérard d’Aboville, som bland annat var den förste som rodde ensam över Atlanten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: