Aircruise

Kryssningsfarkost svävar i luften

Väte skall lyfta framtidens lyxkryssare, som påminner om en zeppelinare.

1 juni 2010

Ett enormt luftskepp skall flyga jorden runt på eviga kryssningar, om elektronikgiganten Samsung och designföretaget Seymourpowell i London får som de vill.

De skall utveckla luftskeppet Aircruise, som är 265 meter högt och rymmer 80 passagerare inkvarterade i lyxiga hytter, samt 20 anställda. Skeppet blir ett flygande lyxhotell med restaurang, loungebar och panoramafönster – med en utsikt som inget hotell i världen kan matcha.

Projektet befinner sig ännu bara på designplanet, och Samsungs ingenjörer står inför den svåra uppgiften att få upp monstret i luften. Luftskeppet skall sväva med hjälp av fyra ballonger fyllda med 330000 kubikmeter vätgas, som kan lyfta hotellets 396 ton upp till 3,5 kilometers höjd.

Aircruise2

Det kan dock bli ett problem att få luftskeppet att flyga. På ritbordet är det flygande hotellet nämligen ruterformat, och de fyra ballongerna är fästa vid ett stålskelett.

Formen måste ändras

I kraftig blåst kommer den speciella formens luftmotstånd att göra det svårt att styra, och förankrat på marken får skeppet svårt att stå upprätt i hård vind. Därför måste ingenjörerna göra en rad förändringar av formen, så att den blir mer strömlinjeformad och aerodynamisk.

Bär planerna frukt, skall skeppet kunna flyga 100 till 150 km/h i lugnt väder, och till exempel färdas mellan London och Shanghai på fyra dagar. Elen som driver skeppet kommer från det väte som håller hotellet svävande, och från solceller på utsidan.

aircruise3

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: