nb_u46 ferry

Förlisningsoffer försvinner på en månad

Sju månader efter en allvarlig färjeolycka i Sydkorea är sökandet efter omkomna nu avblåst. Ny forskning visar att havet förtär sina offer snabbt.

13 november 2014 av Carsten Nymann

I tisdag mottog den sydkoreanska kaptenen Lee Joon-seok en dom på 36 års fängelse för sin roll i en färjeolycka den 14 april i år, som kostade över 300 människor livet.

Bara några timmar före domen beslutade de koreanska myndigheterna sig för att avblåsa sökandet efter omkomna, som har pågått sedan olyckan.

Ny forskning visar emellertid att chansen för att hitta lik under vattnet efter en månad är rätt liten – beroende på farvattnet kommer det bara vara benrester kvar.

Grisar agerar drunknade personer

I ett ovanligt försök har kanadensiska forskare från Simon Fraser University undersökt vad som händer med en död kropp under vattnet.

Forskarna placerade tre griskroppar – som biologiskt sett liknar människans – på 100 meters djup utanför staden Victoria i British Columbia.

Död kropp förtärs på en månad

Via videoutrustning och sensorer monterade på ett undervattenslaboratorium kunde forskarna följa hur räkor, krabbor, humrar och till och med en haj genast kastade sig över de döda kropparna.

Under loppet av en månad var två av de tre griskropparna reducerade till skelett, medan det tredje läts ligga flera månader.

Havets syrehalt påverkar tiden

Den tredje kroppen lades i havet senare än de två andra, vid en tidpunkt då syrehalten var låg i den bukt där försöket ägde rum.

Den låga syrehalten betydde att de större asätarna såsom krabbor höll sig undan från området, och smådjuren var inte kapabla att förtära grisen själva.

Enligt forskarna kan de nya kunskaperna medföra mer effektivt sökande efter drunkningsoffer i framtiden, då dykarna vet vad de kan förvänta sig att hitta.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: