HMAS Sydney

Vrak avlivar seglivade rykten om likvideringar

Ryktet säger att tyskarna dödade alla ombord på HMAS Sydney. Nu har arkeologer bevisat att en torped sänkte fartyget.

Historien säger

Sent på eftermiddagen den 19 november 1941 mötte kryssaren HMAS Sydney ett misstänkt fartyg utanför Australiens västkust.

Sydney ökade hastigheten, och medan hon knappade in på det främmande fartyget, försökte man få det att identifiera sig. Omsider hissades flaggan med bokstäverna PKQI. Det var signalen för det holländska fraktfartyget Straat Malakka.

HMAS Sydney & Kormoran

Fartyget var dock inte något oskyldigt fraktfartyg utan det tyska Kormoran. Det utförde olika vilseledande manövrer, men Sydney lät sig inte luras. För Kormoran fanns bara en sak att göra: att bekänna färg. Den tyska flaggan gick i topp, och fartyget täckte av sina kanoner.

Finding Sydney Foundation

Fem dagar senare fann en spaningspatrull en räddningsflotte och ett livbälte från Sydney. Själva fartyget och dess besättning på 645 man var däremot spårlöst försvunna. Överlevande från Kormoran berättade alla samma historia. Sydney hade snabbt sjunkit, och alla ombord hade omkommit.

Australierna hade svårt att förstå hur det tyska fartyget – ett ombyggt handelsfartyg – så snabbt kunde slå ut Sydney, den australiska flottans stolthet. Snart började rykten florera om att det i verkligheten funnits överlevande, men att de likviderats av tyskarna.

Arkeologerna säger

Nu har alla dessa spekulationer för länge sedan tystnat. År 2008 hittade nämligen den oberoende organisationen Finding Sydney Foundation både HMAS Sydney och Kormoran, som sjönk strax efter angreppet. Fartygen låg omkring 22 kilometer från varandra på 2500 meters djup.

the wreck of HMAS Sydney

Fyndet bekräftade det som överlevande från Kormoran hade berättat. Sydney träffades av en torped nära det främre kanontornet och skadades svårt av granater som träffade sidorna. Skador som dessa fick fartyget att sjunka mycket snabbt, vilket förklarade att det inte fanns några överlevande.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: