Hybridbil 16/2014

Ny hybridbil kör på luft

Ren luft. Det är vad den nya hybridbilen från Peugeot kör på som komplement till bensin. Framförallt under stadskörning har bilen grön potential.

28 oktober 2014

Hybridbil kan köra på tre sätt

Föraren kan växla mellan tre körsätt: bensin-, luft- och kombinerad körning.

Luftläget är perfekt för stadskörning där man kör långsammare och bromsar oftare. Kombinerad körning är bäst för acceleration och bergiga vägar. På motorvägen är bensinkörning bäst.

ANIMATION: Se framtidens hybridbil rulla genom stad och land:

Så fungerar Peugeots hybridbil:

1. BENSINMOTOR En trecylindrig, 1,2-liters bensinmotor sitter längst fram i bilen vid sidan av den luftdrivna motorn. De två motorerna är sammankopplade så att bilen dels kan köra på bensin, dels på luft. Bilen kan även köra enbart med hjälp av bensinmotorn.

2. LUFTMOTOR Den hydrauliska luftmotorn drivs av tryckluft från en tank placerad i mitten under bilen. Bilen kan inte uppnå toppfart om den enbart kör på luft. Luftkörningen aktiveras automatiskt när bilen kör under en hastighet av 43 km/h, men kan användas upp till 70 km/h.

3. LUFTTANK Bilens lufttank är ansluten till en pump som förbinder tank och motor. När bilen är igång används överskottsenergi från bensinmotorn och hjulen samt värme från bromsarna till att pumpa in luft i tanken och komprimera den. Därefter kan luften, via pumpen, driva luftmotorn.

4. EXTRATANK Längst bak under bilen sitter en extra lufttank. Den fungerar som en reservoar och samlar upp ytterligare mängder av komprimerad luft med ett något lägre tryck, och håller hela systemet i balans. Extratanken är ansluten till den primära lufttanken via en slang.

En ännu häftigare hybridbil befinner sig på ritbordet

Jetbilen har utvecklats under många decennier. Läs mer om planerna att para ihop två jetmotorer med ett litiumjonbatteri:

FAKTA

KOLDIOXIDUTSLÄPP: 69 g/km. En vanlig personbil släpper ut cirka 150 g/km.

BENSINEKONOMI: Kör längre än 34,5 km/l.

TOPPFART: Cirka 175 km/h.

RÄCKVIDD: Räcker till cirka 1 370 kilometer med full lufttank och full bensintank.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: