Skycar

Skycar: Den ultimata sci-fi-drömmen

Målgruppen för Skycar 400 är en vanlig genomsnittsfamilj.

6 januari 2014 av Antje Gerd Poulsen

För kanadensiske ingenjören Paul Moller, som i över 30 år arbetat på att utveckla tekniken för en flygande bil som kan lyfta och landa lodrätt, är köregenskaperna inte så viktiga. Hans Skycar 400 ska framför allt ses som en konkurrent till gyrokoptrar och små sportflygplan.

Piloterfarenhet ej nödvändig

Moller har själv utvecklat den lilla, starka och lätta Rotapower-motorn, som driver flygbilen. Motorn väger bara 32 kilo och har en effekt på 160 hk.

En vanlig flygplansmotor med lika många hästkrafter väger upp till 110 kilo. Ny datorteknik står för automatiserad flygplanskontroll, så flygbilen är lätt att styra. Föraren behöver bara ange riktning och hastighet, och piloterfarenhet krävs inte.

Skycar är dock inte helt redo för produktion. Först måste den genomgå en rad tester, vilket Paul Moller arbetar på att finansiera.

Moller Skycar 400 VTOL

Pris: 3,3 miljoner kr På marknaden: Tvåpersoners version år 2014 Topphastighet, mark/luft: 56/533 km/h Maximal flyghöjd: Knappt 11000 m Motortyp: Fyra Rotapower- och två elmotorer Antal passagerare: Fyra inklusive pilot Vikt: 1088 kg Styrka: Lyfter och landar lodrätt

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: