nb_u09 Rinspeed

Så här ser utsikten ut från din framtida bil

Framtidens självkörande bil har persienner i fönstren, trådlös laddning av mobilen och laserskanner på taket. Bilen Rinspeed Budii visas upp på en stor utställning i Genève under de kommande två veckorna.

2 mars 2015 av Carsten Nymann

Föreställ dig att du kör in på motorvägen i din bil. Trafiken flyter på fint så du släpper ratten som drar sig tillbaka och tack vare en robotarm med sju leder placerar sig vid dina fötter.

Bilen tar över styrningen medan du aktiverar en solfjäderformad persienn, som glider för fönstren och stänger ute nyfikna blickar. Du letar fram din bärbara dator och börjar jobba.

Schweiziska Rinspeed är känt för att bygga häftiga och experimentella bilar och deras senaste koncept - den självkörande bilen Budii - är inget undantag.

En solfjäderformad persienn kan vecklas ut i fönstren och skydda passagerarnas privatliv när bilen kör via sin skanner.

Självkörande bil bygger på BMW-teknik

Budii visas upp för allmänheten för första gången den här veckan, då Europas viktigaste bilutställning går av stapeln i Genève. Utställningen är öppen till den 15 mars.

Modellen bygger vidare på den lilla elbilen i3 från tyska BMW, som schweizarna har ombildat till ett självkörande skyltfönster för framtidens bilteknik.

Självkörande bil med laserskanner

Den självkörande bilen navigerar i trafiken med hjälp av en laserskanner som är monterad på en teleskopstång på bilens tak.

Skannern arbetar ihop med en högupplöst kamera och kartlägger terrängen, så att den utöver att undvika hinder också kan justera bilens fjädring allt efter vägförhållandena.

En teleskopstång med en laserskanner reser sig från bilens tak när bilen är inställd på självkörning. Foto: Rinspeed.

Från självkörande bil till vänsterstyrd på ett ögonblick

När trafikförhållandena blir för komplicerade för tekniken - eller när chauffören helt enkelt bara föredrar att köra själv - kallas ratten fram från sitt viloläge.

Då ratten är monterad längst ut på en centralt placerad, flexibel robotarm, kan passagerarna fritt välja om det är personen på höger eller vänster sida som ska ta över styrningen.

Ingen självkörande bli från Rinspeed än

Budii skal ses som en uppvisning av framtidens teknik och marknadsförs alltså inte som självkörande bil i sin nuvarande form.

Medan robotarmen och den fritt rörliga ratten nog kan placeras i avdelningen för kreativa inslag, innehåller Budii också mer begriplig teknik, som kan introduceras i bilar inom kort.

Till exempel rymmer de små handskfacken i bilen induktionsladdning, vilket betyder att du kan ladda mobilen trådlöst om du placerar den i ett av facken.

Flera hinder för självkörande bilar

Rinspeed är bara en av flera producenter som arbetar på en självkörande bil. Men utmaningarna är många, t.ex. ska bilarna lära sig att skilja på fotgängare, varningstrianglar och skrynkliga tidningar, vilket du kan läsa om i artikeln nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: