samsung safety truck

Den genomskinliga lastbilen är här

Föreställ dig en lastbil framför dig på vägen. Men i stället för en stor kloss som blockerar sikten och gör omkörning omöjlig, ser du en skärm som visar körbanan framför lastbilen. Den tekniken har elektronikjätten Samsung nu utvecklat och testat i Argentina.

24 juni 2015 av Karine Kirkebæk

Samsung sätter fokus på omkörningar av lastbilar

Vi vet alla hur det är att vara fast bakom en lastbil. Det går långsamt. Kanske luktar den också. Så man håller ut mot vänster för att se om man kan genomföra en försvarbar omkörning. Men det är svårt att få full överblick.

Därför har Samsung utvecklat en ny teknik - Safety Truck - som sätter fokus på just säkerhet och överblick när bil möter lastbil.

VIDEO - Se hur omkörningar av lastbilar kan bli säkra och enkla:

Lastbil utrustas med trådlös kamera och skärmar

Tekniken är simpel. En trådlös kamera är monterad på lastbilsfronten och filmar chaufförens synfält. Kameran skickar de rörliga bilderna direkt till fyra skärmar på baksidan av lastbilen.

Bilen bakom lastbilen kan nu följa vad som sker längre fram på vägen - via lastbilsskärmen. Och om det är säkert att genomföra en omkörning. Kameran har mörkerseende så att den även fungerar när det är mörkt.

Samsung har provat tekniken i Argentina, där det dör en person i trafiken nästan varje timme.

Den gröna lastbilen i vardande

Det är inte bara den genomskinliga lastbilen som ligger på ritbordet i världens transportlaboratorier. Även den gröna lastbilen, som utnyttjar spillvärme och har motorer i hjulen samt hybridteknik, kommer ta plats i framtidens transportsystem. Läs mer i vår artikel här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: