Däckexplosion viral

Exploderat bildäck utlöste tragisk olycka

En däckexplosion ledde till en tragedi för en amerikansk familj då deras bil kastades av vägen och landade uppochned. Pappan dog i olyckan och en polis fick trösta och avleda hans lilla flickas uppmärksamhet under räddningsarbetet. Men hur kunde olyckan inträffa?

23 juni 2015 av Karine Kirkebæk

Bilden av en uniformerad polisman med en liten flicka i famnen och en kraschad bil i bakgrunden har delats världen över.

Flickans far förolyckades i bilen i Colorado, USA, på grund av att det enda däcket exploderade. Som en av de första ankom polismannen Nick Struck till olycksplatsen, där han fick den lilla flickan i famnen, medan hans kollegor försökte få loss de övriga familjemedlemmarna - mamma, pappa och syster.

Nick Struck försökte härefter efter bästa förmåga distrahera den tvååriga flickan genom att sjunga och peka åt ett annat håll, så att hon inte skulle uppfatta situationens allvar. Pappan dog i den tragiska bilolyckan.

Värme och last kan utlösa däckexplosioner

Frågan är: Hur kunde det överhuvudtaget hända?

Däckproducenter håller noga koll på statistiken över exploderade däck. Och siffrorna visar ett mönster: De flesta däckexplosioner inträffar på sommaren då temperaturen är hög, folk kör längre, och bilarna är tyngre på grund av semesterbagage.

Kombinationen av de tre faktorerna betyder att ett skadat eller tunnslitet däck lättare kan nå explosionspunkten. Därutöver kan en spik på vägen och ett felaktigt lufttryck i däcket också medföra explosiva konsekvenser för gummit.

Efterhand har det blivit en fast inslag i moderna bilar att ha ett tekniskt system att mäta lufttrycket i däcken - även kallat TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Men systemet varnar först när däcket har ett mycket lågt lufttryck.

Bilister är nästan osårbara - men inte utan säkerhetsbälte

I dag är säkerheten i bilar högre än någonsin tidigare, men som olyckan i Colorado också visar ska man alltid komma ihåg säkerhetsbältet: Ingen av familjemedlemmarna i bilen använde säkerhetsbälte, vilket kostade pappan livet.

Läs mer om säkerhet i bilar här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: