Superbus car

Elektrisk lyxbuss kör passagerarna i 250 km/h

Den holländska Superbus drivs med el och kan transportera upp till 23 passagerare i taget.

21 mars 2011

Världen över är det fokus på att optimera offentliga transporter, och en ny möjlighet är större och snabbare bussar. En ny och vild idé är den holländska Superbus, som med en topphastighet av 250 km/h skall frakta upp till 23 passagerare.

Superbussen är 15 meter lång, 2,55 meter bred samt 1,65 meter hög – och har åtta dörrar. Dessutom går den på elektricitet – 210 kilometer på en uppladdning. Bussen är ett gemensamt projekt för de holländska universiteten TU Delft och Rijksuniversitetet Groningen.

Fordonet är byggt av kolfiber, termoplastiskt fiberglas och lexanpolykarbonat, som är 35 gånger starkare än vanlig akryl. Dessutom har stor vikt lagts vid superbussens aerodynamik, där den italienske ingenjören Antonia Terzi, som tidigare arbetat för BMW-Williams´formel 1-lag, ansvarar för projektet. Det yttre och inre utseendet spelar nämligen också roll för upphovsmännen. Temat är lyx, och det blir möjligt att välja mellan enkel- och dubbelhytter i bussen, som får bland annat trådlöst Internet och TV, så att man kan både jobba och koppla av under färden.

Bussen, som med framgång testades under hösten 2010, kan köras på vanliga vägar, men utvecklarna hoppas på nya vägar, så att bussen kan komma upp i sin topphastighet, och restiden därmed förkortas mesta möjliga.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: