Electricity network

Bilen blir en del av elnätet

Bilens batteri skall fungera som ett flexibelt förråd, som kan ta emot el från nätet när det råder överskott och leverera el tillbaka till nätet när efterfrågan är stor.

25 november 2009 av Ib Salomon

Bilägare kan på så sätt tjäna pengar genom att ladda bilen när priset är lågt och sälja el till nätet när priset är som högst. Bilparken blir en viktig del av det rena elnätet, då strömmen bokstavligt talat går åt båda hållen mellan producent och förbrukare.

1. Elproduktionen kommer att baseras på förnybar energi, till exempel vindkraftverk och vattenkraftverk kompletterade med kärnkraft.

2. Laddningsstationer till bilar finns på alla större parkeringsplatser. Vissa av dem kompletterar med lokalt producerad ström i form av solkraft.

3. När bilen står hemma är den alltid kopplad till nätet. Antingen laddas den eller också levererar den ström till nätet.

4. Via datorn eller mobiltelefonen kan bilägaren löpande följa med i de stigande och fallande strömpriserna och skicka besked hem till sin bil om huruvida man skall köpa eller sälja.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: