Sichere Intelligente Mobilität – Testfeld Deutschland

Trådlöst nätverk ger dig supersinnen

Om bilar kommunicerar med varandra, kan förarna förvarnas om trafikolyckor och farliga situationer

26 mars 2012 av Henrik Bendix

Bilarna utrustas med allt fler sensorer, men det finns givetvis gränser för hur långt den enskilda bilens sensorer räcker.

Om bilarna däremot kommunicerade med varandra, skulle de mycket bättre kunna varna bilisterna om potentiellt farliga situationer. Forskare vid det tekniska universitetet i München tillhör en av de grupper som just nu arbetar på att förbinda bilarna med ett trådlöst nätverk.

Projektet, som heter Sichere Intelligente Mobilität – Testfeld Deutschland (simTD), utförs i samarbete med sju olika biltillverkare och omfattar 120 bilar. Om en av bilarna till exempel involveras i en trafikolycka, sänder den automatiskt besked till alla bilar i närheten, vilket minimerar risken för att fler skall bli indragna.

Ljussignaler och intelligenta skyltar kan också sända information till fordonen, och en sändare vid vägarbeten kan varna bilister i god tid. På så sätt kan man inte bara undvika olyckor, utan föraren kan också anpassa körningen så att den passar till trafikförhållandena, och man slipper till exempel att stanna för rött ljus eller kan hitta en annan väg, om det är kö längre fram.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: