Google Robot Car

Google-bil tar över styrningen

Färdvägen är kartlagd och all information inkodad i datorn, innan bilen kör iväg. Resten klarar den själv.

26 mars 2012 av Henrik Bendix

Google är långt framme med att utveckla en självkörande bil, som har tillryggalagt långa sträckor på egen hand. Innan Googlebilen skickas iväg på en körtur, har färdvägen kartlagts exakt.

Vägmarkeringar, skyltar och annan viktig information är inkodade i datorn, så att bilen har några fasta hållpunkter. Därefter klarar den resten själv med hjälp av GPS, en avancerad laser, fyra radaranläggningar och en videokamera

Robotbilens utrustning

  • GPS visar bilens position

  • En videokamera monterad vid sidan av backspegeln håller ett öga på trafikljus och registrerar föremål i rörelse, inte minst fotgängare och cyklister.

  • Fyra radaranläggningar hjälper till att avslöja hinder. Tre av dem är monterade framtill på bilen, medan den fjärde sitter baktill. Radarn fungerar genom att fånga upp reflekterade radiovågor.

  • En roterande laser på bilens tak avbildar omgivningen genom att sända ut en infraröd, osynlig laserstråle och mäta hur lång tid den tar för att komma i retur. Räckvidd: 70 meter.

  • Datorn samlar all information från de olika sensorerna och jämför den löpande med de färddata som har inhämtats i förväg. Datorn kontrollerar hastighet, ratt och bromsar, och med rätt programvara leds bilen säkert fram till målet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: