Lykan Hypersport

Arabisk vansinnesbil ska stoppa fartdårar

Brottslingar i snabba bilar kan vara svåra att fånga. I Abu Dhabi har det blivit lite lättare för polisen att hänga med.

8 juli 2015 av Babak Arvanaghi

Lykan Hypersport är den första superbilen från Mellanöstern. Med sin 3,7 liters motor, 720 hästkrafter och en toppfart på 385 kilometer i timmen är bilen en av de snabbaste gatbilarna i världen. Och nu ska en version av bilen fånga kriminella trafikanter i ökenstaten Abu Dhabi.

Känner igen ansikten

Och som motorkraften inte vore nog i sig är bilen utrustad med avancerade kameror ifall fartdårar ändå skulle lyckas komma undan. På bilen har man monterat kameror som kan läsa av registreringsskyltar och känna igen ansikten på förare och passagerare i andra bilar.

Skannar alla bilar

Företaget Ekin ligger bakom den avancerade uppgraderingen, som enligt dem själva både kan fotografera av registreringsskyltar och ansikten när polisbilen kör nära sin maxhastighet. Systemet skannar nämligen samtliga bildar inom kamerornas räckvidd och i en vinkel på 180 grader framför den.

Alla uppgifter sparas på en hårddisk och skickas till ett kontrollcenter, där specialister analyserar insamlad data. Systemet visar med hjälp av GPS var uppgifterna har samlats in.

Diamanter i framlyktorna

Investeringen har inte varit helt billig för Abu Dhabis polis. Lykan Hypersport är med ett pris på 3,4 miljoner dollar den tredje dyraste bilen som någonsin tillverkats. Det höga priset beror dock delvis på utsmyckningen. Bland annat pryds framlyktorna med 420 diamanter.

Superbilen finns även i en civil version.

Trots det nya inköpet släpar Abu Dhabi fortfarande efter grannstaden Dubai, när det kommer till superpolisbilar. Dubai kan skryta med att ha en Bugatti Veyron, en Lamborghini Aventador och en Ferrari FF i sitt stall av polisbilar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: