aeromobil

Aeromobilen: Både sportflygplan och racerbil

Det dröjer nog några år, innan den testade prototypen til Aeromobilen är klar att tas i produktion.

6 januari 2014 av Antje Gerd Poulsen

160 km/h på jorden - 200 km/h i luften

Aeromobilen är ett mellanting mellan en racerbil och ett sportflygplan och ett av flera bud på flygande bilar - eller körande flygmaskiner - som antingen är under utveckling eller redan kan köpas.

Genom ett tryck på en knapp svänger vingar och klaffar ut automatiskt. Genom ett tryck på en annan knapp dirigeras motorkraften från framhjul till propellern längst bak. Flygbilen rullar ut på startbanan och lättar som ett flygplan vid en hastighet på 130 kilometer i timmen. Topphastigheten på jorden är 160 km/h och i luften 200 km/h.

Kan landa vid låg hastighet

Ihopfällbara vingar, en effektiv liten flygmotor på 100 hk och en propeller är de tekniska komponenter som är kombinerade i Aeromobilen.

Vingarna är utrustade med klaffar som dels kan sänkas och ge mer lyftkraft vid start, dels kan bromsa flygbilens hastighet vid landning, så att den kan landa vid låg fart på en kort sträcka. På jorden driver motorn de två framhjulen medan den i luften levererar energi till en propeller monterad baktill på flygbilen.

Skrovet är byggt av ett stålskelett beklätt med kolfiber, vilket hjälper till att hålla nere vikten på 450 kg.

På väg i 20 år

Den slovakiske tekniske designern Stefan Klein ligger bakom konstruktionen, och han har lagt ner 20 år på projektet. Tanken är att Aeromobilen en dag ska ta plats i den vanliga trafiken så att den kan stå på en bilparkeringsplats och tankas på den lokala bensinmacken. Den kräver dock en flygplats för att lätta och landa. Utöver föraren/piloten har Aeromobilen plats till en annan passagerare.

Olika prototyper till flygbilen håller ännu på att testas och det går nog ett par år innan Aeromobilen finns på marknaden.

Aeromobil Flying Car

Pris: Okänt På marknaden: En prototyp har testats Topphastighet, mark/luft: 160/200 km/h Maximal flyghöjd: Okänt Motortyp: 100 hk Rotax 912-kolvmotor Antal passagerare: Två inklusive pilot Vikt: 450 kilo Styrka: Snabb både på marken och i luften

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: