Världens första självkörande racerbil
Självkörande racerbil

Roboracer heter världens första racerbil som ska köra utan förare. 

© Roborace

320 km/h – utan förare

I Roboracern har föraren bytts ut mot en superdator som kan utföra 24 biljoner beräkningar per sekund. 20 bilar ska tävla i världens första förarlösa racinglopp.

19 september 2017

När racerbilen kör runt på banan ser den ut som vilken som helst deltagare i ett racerlopp. Men det finns en viktig skillnad: Här finns ingen förare som sitter i bilen för att vrida på ratten och trycka på gaspedalen.

Bilen heter Devbot och är en prototyp av av den så kallade Roboracer som ska tävla i världens första racinglopp för självkörande racerbilar – Roborace.

Testrace baner väg

Ingenjörerna bakom Roborace testar bilarnas begränsningar i ett testlopp så att de kan hitta fel och optimera datortekniken innan den riktiga bilen skickas ut på banan.

I testerna har bilen kommit upp i över 180 km/h – en hög hastighet när en dator ska vrida på ratten, men det är fortfarande en bit kvar till de 320 kilometer i timmen som robotracern ska nå upp i. 

Se nedan hur en runda på banan ser ut när bilen kör utan förare bakom ratten: 

Intelligent bil fylld med avancerad utrustning

  • Lidar: Fem lidar i bilen använder laserstrålar för att mäta avståndet till föremål upp emot 120 meter bort.
  • Radar: I bilens ändar sitter en radar som använder radiosignaler för att beräkna avståndet till hinder upp emot 200 meter bort.
  • Ultraljudssensorer: Totalt 18 sensorer i bilen använder högfrekventa ljudvågor för att hålla koll på hinder i närheten.
  • Superdator: Datorn Nividia Drive PX2 kan utföra 24 biljoner AI-operationer per sekund.
  • Antenn: Bilens placering upptäcks av GNSS-antennen som tar emot signaler från satelliter.
  • Kameror: På bilens tak sitter översiktskameror. De skickar bilder till datorn, som kan behandla 2 800 bilder per sekund.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: