VR smag top

Nu kan du smaka och tugga i virtual reality

Elektroder i ansiktet gör det möjligt att sätta tänderna i en seg biff och olika temperaturer låter dig smaka på en bit godis. Nya uppfinningar tillför en helt ny dimension till virtual reality.

24 november 2016 av Karine Kirkebæk

Du går in genom dörren till en krog och ser en gyllene stekt kalkon på bordet till vänster om dig.

Fram till nu har du bara fått titta på godsakerna i virtual reality-världen. Men i framtiden kommer du att kunna sätta tänderna i maten – och smaka på den.

Temperaturer smakar sött

Nu har nämligen forskare från National University of Singapore lyckats utveckla en teknik som låter dig smaka i VR. Med hjälp av termisk simulering kan de härma olika smaker.

>>Få 2 nr av Illustrerad Vetenskap + Virtual Reality-glasögon

Användaren placerar sin tungspets på en termoelektrisk apparat som snabbt kan växla mellan varmt och kallt. Det lurar värmekänsliga neuroner i tungan som används för att smaka.

Hälften av försökspersonerna kunde känna smak med hjälp av den lilla apparaten. Vissa av deltagarna upplevde en kryddig smak när apparaten var på 35 °C och en mintsmak när den var på 18 °C.

Elektricitet härmar en seg biff

Ett annat forskarteam från University of Tokyo har skapat ett system som lurar hjärnan att tro att den tuggar på olika livsmedel med hjälp av elektroder på en muskel i käken.

Se elektriciteten stimulera käken.

Forskarna har upptäckt att en hög frekvens av ström från elektroderna skapar en känsla av att tugga på något hårt, medan långa elektriska impulser simulerar hur det känns att tugga på något segt.

Goda nyheter för allergiker

Båda forskarteamten har som mål att hjälpa människor som inte kan äta vad som helst eller hälsoproblem som exempelvis svaga käkar eller allergier.

De nya teknikerna kommer att kunna hjälpa bland annat allergiker att bibehålla aptiten trots många utmaningar.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: