virtual reality topbillede

5 saker du behöver veta om virtual reality

Virtual reality är inte bara något för de som spelar. Tekniken breder ut sig till de flesta områden av ditt liv.

5 juli 2016 av Lasse Skytt & Jesper Bindslev

1. Sociala medier: Facebook satsar på virtual reality

I en inte alltför avlägsen framtid blir Facebook en virtuell plats där du kan möta familj och vänner, nästan som om ni var tillsammans i verkligheten.

Oculus, som ägs av Facebook, är tillverkare av virtual reality-glasögon och nyligen lanserade de mötesplatsen Social Alpha där du bland annat kan sitta och titta på film tillsammans med dina vänner även om ni inte befinner er i samma rum.

Det brittiska företaget Starship driver redan världens första mötesplats i virtual reality vTime som dock endast kan besökas med Samsungs Gear virtual reality-glasögon.

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har stora planer med virtual reality.

2. Idrottsutbildning: Studera spelarnas misstag

Amerikansk fotboll är en av de första sporterna som har tagit virtual reality till sig.

En tidigare amerikansk fotbollsspelare från Stanford University i USA har grundat forskningslaboratoriet STRIVR som använder virtual reality för att hjälpa spelarna i NFL-ligan med att förbättra sitt spel.

Matcherna filmas med 360-graderskameror på spelarnas hjälmar och därefter kan både spelare och fans återuppleva och analysera situationer i matchen från den spelare man väljer.

Se på sport, som om du själv var med via kameror på spelarnas hjälmar.

3. Sex: Spela huvudrollen i din egen porrfilm

Porrbranschen har varit bland de första att ta virtual reality till sig, precis som den var först med att använda nätet och strömningstjänster.

Pornhub, en av världens största porrsajter har tagit fram ett helt universum av virtual reality under 2016 där användarna kan få uppleva att själv spela huvudrollen i en porrfilm.

Virtual reality-porren kan ses i en vanlig webbläsare som 360-gradersfilmer där det är möjligt att titta i alla riktningar, men upplevelsen blir bäst med virtual reality-glasögon.

En stor porrsajt erbjuder redan film där du själv är mitt i handlingen.VR.

4. Semesterresor: Besök Den internationella rymdstationen

Resebyrån Thomas Cook använder redan virtual reality för att kunderna ska kunna besöka resmål och hotell innan de köper sin resa.

Virtual reality kan också ersätta resor som är omöjliga att genomföra för de allra flesta. Med virtual reality-upplevelsen Earthlight kan du exempelvis besöka Den internationella Rymdstationen, ISS.

Genom att kombinera Oculus Rift-glasögonen med Microsofts rörelseteknik Kinect skapar Earthlight en upplevelse av att du kan röra vid det du ser.

Virtual reality-filmen Earthlight gör dig till astronaut på rymdstationen ISS.

5. Behandling: Kasta snöboll mot smärtan

Forskare vid University of Washington har utvecklat virtual reality-spelet SnowWorld som lindrar smärtan vid sårvård och annan smärtfull behandling,

Spelet går ut på att kasta snöbollar på pingviner i ett snölandskap och hjärnskanningar visar att det reducerar den smärtrelaterade aktiviteten i patienternas hjärnor.

Enligt forskarna tar det interaktiva spelet överhand över patienternas känslor så att det till viss del blockerar smärtans väg genom nervsystemet och upp till hjärnan.

Hjärnan glömmer smärtan när du kasta snöbollar i en virtuell värld.

Så lurar virtual reality din hjärna

När du tar på dig virtual reality-glasögon ser du bilderna lite förskjutna i förhållande till varandra. Se hur din hjärna luras till att uppleva en annan värld:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: