water extracter

Genial teknik utvinner vatten ur varm luft

Även i knastertorra områden kan man utvinna vatten ur luft och använda det i lantbruket.

21 juni 2012

Även i öknar och områden drabbade av torka innehåller den varma luften vatten. Med hjälp av en ny uppfinning kan det nu utvinnas och bli till nytta för grödorna.

Vattenutvinnaren är utvecklad av Edward Linacre vid Swinburne University of Technology i Australien, och han har vunnit pris för sin teknik.

Vattenutvinnaren suger in varm luft och sänder den ett par meter ned i marken, där temperaturen är flera grader lägre än vid jordytan. Där får nedkylningen vattnet i luften att kondensera och bli till droppar. Detta vatten används till att vattna växterna.

Hela systemet drivs av en liten vindturbin och en solcellspanel. Vattenutvinnaren kräver bara ett minimum av tillsyn och underhåll när den väl har grävts ned i jorden, och det gör den lämplig för praktiskt jordbruk.

Bakgrunden till uppfinningen är dock dyster. Australien upplever allt fler långvariga perioder av torka på grund av den globala uppvärmningen. Det har förstört ekosystem, begränsat de vilda djurens och växternas utbredning, torkat ut åkermark och fått många bönder att gå i konkurs. Det är därför logiskt att utnyttja vattnet i luften till sista droppen.

Temperaturskillnad bevattnar växterna med kondens

Vattenutvinnaren drar vatten ur varm luft genom att kyla luften under jorden.

1. Vattenutvinnaren suger in varm luft genom en turbin, som är vinddriven. När det inte blåser, drivs luftintaget av ett batteri, som laddas upp av en solcellspanel.

2. Den varma luften sugs ned i jorden genom ett kopparrör. På två meters djup är temperaturen ofta 5 grader lägre än vid jordytan, och det gör röret kallt.

3. Kopparrören har invändiga räfflor. Det ger en stor yta, som snabbt kyler ned luften. Kall luft kan innehålla mindre vatten är varm, och vattenånga i luften avsätts därför som vattendroppar.

4. Vattendropparna droppar ned i en tank, varifrån en soldriven pump pumpar vattnet upp och ut genom en nedgrävd vattenslang. Därifrån sipprar det ut genom små hål och vattnar växternas rötter.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: