Varför förändras ljudet i en kaffekopp?

Om nan rör i kaffet och slår med en tesked mot bottnen på koppen höjs tonen, medan rörelsen i

1 september 2009

Tonhöjden är beroende av ljudets hastighet i den vätska det handlar om. Normalt är ljudets hastighet i vatten (och kaffe) cirka 1500 meter i sekunden. Väldigt få bubblor kan emellertid ändra hastigheten till under 400 meter i sekunden, och det gör att ljudet blir djupare. När man till exempel häller socker i en kopp kaffe, räcker den luft som sitter på sockret för att skapa bubblor och därmed sänka tonhöjden. Effekten blir ännu tydligare, om man använder vispgrädde. Det är också möjligt att skedrörelsen i sig kan skapa luftbubblor i kaffekoppen. När sockret löses upp försvinner bubblorna, och tonhöjden stiger till normalt nivå. Otroligt nog har man gjort vetenskapliga undersökningar av detta fenomen. Sålunda publicerade engelsmännen W E Farrell, D P McKenzie och R L Parker 1969 artikeln ”On the Note Emitted from a Mug While Mixing Instant Coffee”.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: