Hologram Star Wars

Vad blev det av hologrammet?

För 40 år sedan var hologram riktigt stort, men varför dog intresset ut?

11 oktober 2012

Hologramutställningar lockade i slutet av 1960-talet hundratusentals människor, som ville uppleva de tredimensionella, filmiska återgivningarna skapade med laserstrålar.

Konstnärer anammade den nya tekniken och det inrättades särskilda holografikonstskolor, medan filmer och TV-serier som "Star Wars" och "Star Trek" visade den spännande framtid som tekniken kunde erbjuda. Fysikern och grundaren av holografiföretaget Conductron Corporation, Kip Siegel, lovade till och med att USA skulle ha holografisk TV, biofilm och videospelare inom ett årtionde.

Så blev det emellertid som bekant inte. I slutet av 1980-talet dog intresset för hologrammen ut. De har dock sakta men säkert smugit sig in i tekniken igen, om än på en mindre spektakulär nivå. Holografi används i dag inom datalagring, som säkerhet mot förfalskning av bland annat sedlar och kreditkort och på instrumentbrädan i flygplan.

Så skapas ett hologram

Principen som ligger till grund för holografi uppfanns 1947 av den ungersk-brittiske elektroingenjören, fysikern och uppfinnaren Dennis Gabor. Den utnyttjades första gången 1962.

  • En laserstråle riktas mot ett objekt men delas på vägen av en stråldelare, som sänder de båda strålarna mot varsin spegel.

  • Den ena spegeln sänder strålen, kallad objektstrålen, mot objektet, där den avläser informationen.

  • Den andra strålen, kallad referensstrålen, sänds mot en bit holografisk film bakom objektet.

  • När de båda strålarna möts, bildar de ett mönster som den holografiska filmen kan registrera och återge.

Lav dit eget hologram

Har du en amatörholograf inom dig, är det möjligt att skapa dina egna hologram. Du kan bland annat slå dig lös på www.integraf.com, Eller du kan google “How to make a hologram”. Flera böcker finns om tekniken, bl a Frank DeFreitas "Shoebox Holography".

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: