GoogleX

Titta in i Googles hemliga laboratorium

En anonym Google-ingenjör säger att laboratoriet är precis lika hemligt som spionorganisationen CIA. Google är stället där företaget utvecklar sina mest banbrytande nya uppfinningar.

27 juni 2014 av Rasmus Palludan

Gäster i Google-laboratoriet inser snabbt att det finns en hel del hemligheter på det där stället.

Rymdhissen drar fokus från de verkliga uppfinningarna

I korridoren finns det en skiss på en hiss som ska frakta människor upp i rymden. Rymdhissen är ett internt skämt som Google har hittat på – kanske för att hålla uppmärksamheten borta från det arbete som verkligen pågår i den två våningar höga byggnaden, där möteslokalerna är dolda bakom mattade glasrutor.

rykten om jetpacks och hoverboards

Google öppnade 2010 då sökgiganten började utveckla den självkörande bilen. Sedan dess har det gått rykten om att Google har övervägt att arbeta på teleporteringsmaskiner, användarvängliga jetpacks och hoverboards (svävande skateboards). Om ryktena är rena påhitt är dock svårt att veta.

Namnet på laboratoriet, Google osar också av mystik och säger samtidigt något om Googles höga ambitionsnivå. “X” betyder tio med romerska siffror och laboratorieprojekten tar ofta tio år att realisera eftersom teknologierna är så nya.

Google siktar till månen

Chefen för laboratoriet är forskaren Astro Teller, barnbarn till Edward Teller, som också kallats "vätebombens fader". Han är känd för att säga: "Det är lättare att göra saker tio gånger bättre än vad det är att göra dem tio procent bättre.” Det betyder att om forskare fokuserar på att förbättra existerande uppfinningar med tio procent låser de sin tankegång.

Hellre uppfinna helt nya, banbrytande teknologier. Projekten kallar Google för “moonshots”. Företaget vet att du siktar mot månene, men hoppas att åtminstone några av deras stora satsningar ska slå.

I laboratoriet arbetar Google bland annat på att utveckla algoritmer som tänker som människor. Till uppgiften har de hyrt in it-geniet Ray Kurzweil, som, ironiskt nog, utsetts till den “den ultimativa tankemaskinne” av amerikanske Forbes Magazine.

Läs mer om Google

Vill du veta mer om Google och ställets spännande och banbrytande uppfinningar? Läs du hela artikeln från Illustrerad Vetenskap 11/2014:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: