paper roll scanner

Skanner kan läsa slutna skriftrullar

Ny skanner: Ny teknik tar fram hittills dolda texter i ljuset.

6 september 2013

Ansvarsfulla konservatorer har hittills hållit hårt i ömtåliga gamla skriftrullar. Ingen har fått rulla ut dem, då det torra pergamentet i så fall skulle gå sönder. Nu kan de dock lugnt överlåta rullarna till läslystna forskare. En ny skanner kan läsa rullarna utan att rulla ut dem och veckla ut texten virtuellt utan att förstöra de oersättliga skrifterna.

Med tekniken öppnar sig en helt ny värld för historiker, som får tillgång till skrifter som ingen har läst på hundratals år.

Den specialutvecklade skannern använder röntgenstrålar för att identifiera innehållet av järn, som finns i en viss typ av bläck, järngallusbläck, som var den mest använda typen av bläck i Europa mellan 1100- och 1700-talet.

Datorn ritar 3D-karta

Instrumentet motsvarar en datortomograf, bara i mindre skala. En datorbaserad röntgenbild skapas genom att skannern rör sig över skriftrullen och tar tvärsnittsbilder. Datorn ritar sedan en tredimensionell karta som visar precis var bläcket finns på pergamentet.

Utifrån information om rullens storlek och form beräknar datorn var skriften finns och den utrullade texten visas på skärmen. Cardiff University och Queen Mary University i London står bakom den nya tekniken.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: