Tilbage til fremtiden

"Tillbaka till framtiden" är science fiction-historia

Enligt kultfilmen Tillbaka till framtiden är 2015 det år då vi skulle gå runt i intelligenta kläder och svischa till jobbet på vår flygande skateboard. Faktiskt har flera av filmens vetenskapliga förutsägelser infriats. Några av dem sedan länge dessutom.

18 juni 2015 av Lea Holtze

Välkommen till framtiden?

Den galna vetenskapsmannen Doc Brown och hans vän Marty McFly viner genom tiden i sin gamla DeLorean och landar bland flygande bilar och människor klädda i latex. Välkommen till framtiden: den 21 oktober 2015.

Science fiction-filmen Tillbaka till framtiden - Back to the Future - från 1989 gav sin publik en glimt av världens framtida uppfinningar, även om det på den tiden varken fanns något som hette mobiltelefoner, internet eller platt-tv.

Trots det träffade komedin inte helt fel i sina tekniska förutsägelser.

Framtiden har blivit nutid

När filmen hade premiär verkade det troligtvis som rena hokus pokus att McFlys familj använde fingeravtryck som betalningsmedel och nycklar. Precis som prylentusiaster måste ha dreglat vid tanken på datorspel som kunde styras utan händer, jättelika platt-tv:ar där man kunde se flera kanaler samtidigt, och möjligheten att föra videosamtal med vänner och kollegor, precis som vi är vana vid med Skype och FaceTime.

Allihop uppfinningar som inte är ovanliga i många hem i dag.

Microsoft Kinect förändrade till exempel datorspel för alltid när de för några få år sedan kom ut med Xbox 360 på marknaden, där en sensor gör det möjligt att styra datorspelet med kroppen.

Och i dag hänger platt-tv:ar i allt större versioner i miljoner hem. De kan till och med fås i böjlig version med hjälp av OLED-teknik och en bildkvalitet i Ultra HD där varje lysdiod lyser upp en enskild pixel och tv:n nästan omsluter tittaren.

Tillbaka till framtiden förutsäger övervakningssamhället

Kritiker av vår tids övervakningssamhälle kommer förmodligen också märka att Tillbaka till framtiden förutsåg den tekniska medaljens baksida, när Marty övervakas av sin chef och därefter får sparken.

I dag hänger det övervakningskameror överallt världen över, vår vanor på internet registreras noggrant, och övervakningskameror har med uppfinnandet av drönaren till och med fått vingar.

Man kan inte gömma sig bakom ett hörn längre, efter att amerikanska forskare har utvecklat en övervakningskamera som använder laser för att skicka ut ljusimpulser som kan generera knivskarpa bilder av objekt som befinner sig bakom hörn.

Tillbaka till Framtiden verkar alltså vara så bra på att förutsäga framtiden att förutsägelserna nästan är historia. Men kanske inte helt.

Tekniken finns

Tittar man i dag ut genom fönstret är det inte direkt synen av ett invecklat, tredimensionellt trafiksystem fyllt med flygande bilar som möter en.

Men sedan 1990 har slovakiska utvecklare faktiskt arbetat på en bil som kan transformera sig till ett flygplan genom att veckla ut sina sex meter långa vingar. Bil-flygplanet landar på marknaden 2017 spår uppfinnarna.

Video: Se bil-flygplanet Aeromobil 3.0 lyfta

Vi har heller inte kommit så långt med spridningen av filmens legendariska svävande skateboard.

Men så kallade hoverboards finns, och nyligen satte den kanadensiska uppfinnaren Cataline Alexandru Duru världsrekordet i den längsta flygturen på sin propellerdrivna bräda, när han avverkade 275,9 meter i luften.

Video: Se rekordflygningen här

Även det amerikanska företaget Arx Pax har lanserat sin flygande skateboard Hendo, som är baserad på magnetteknik, där kombinationen av elektromagneter i brädan och ett strömledande underlag kan hålla föraren svävande några få centimeter över jorden.

Video: Här kan du se den flygande skateboarden Hendo i aktion

Du liknar inte Marty

I filmen är det högsta mode att på med två slipsar och byxorna ut och in. Marty har självsnörande skor och en intelligent jacka för att passa in i tiden. Har du sådana kläder i din garderob? Knappast.

Men för tre år sedan lanserade Nike faktiskt en lancerede Nike faktisk en kopia av skorna - dock utan den självsnörande effekten. Designern Tinker Hatfield har dock i en intervju garanterat att det kommer självsnörande skosnören 2015.

Och företaget har enligt uppgift patenterat ett system där batteridrivna skor som är utrustade med en spole kan lösa och snöra sig själva.

Intelligenta kläder är här

Det finns också redan intelligenta kläder av olika sorter. Till exempel dräkter som är utrustade med internt värme- och ventilationssystem, GPS-mottagare och förmågan att mäta bärarens hjärtrytm, temperatur, rörelse och varna om något inte står till som det ska.

Men intelligenta kläder kan ännu inte sägas vara allmänt utbrett.

Det kan man dock säga om tillgången till plastikkirurgi, som Doc också använder sig av i filmen. Vi kan dock inte föryngras genom att dra av en gummimask från ansiktet som han.

I gengäld har man utvecklat tekniker där exempelvis ultraljud används till att ödelägga fettceller, så att man kan bli av med de överflödiga kilona helt utan att lägga sig under kniven.

Läs mycket mer om science fiction och vetenskap här.

Framtiden tur & retur

I den första Tillbaka till Framtiden-filmen från 1985 åker huvudpersonen Marty McFly tillbaka till 1955. Olyckligtvis blir hans framtida mor förälskad i honom och Marty måste reda ut historien och föra ihop sina föräldrar.

I Tillbaka till Framtiden II från 1989 var Marty tvungen att resa fram i tiden till 2015 för att förhindra att han framtida son ska sluta sina dagar i fängelse.

Tillbaka till Framtiden III kom året därpå, och här var Marty McFly tvungen att resa ända tillbaka till 1885 för att rädda sin vän Doc.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: