Science fiction bil

Science fiction blir verklighet

Laservapen, den flygande skateboarden, androider, teleportation... klassiska science fiction-uppfinningar är på god väg att bli verklighet. Vi ger science fiction en reality check.

1 juli 2015

Science fiction förutsäger framtiden

Otaliga science fiction-författare och -filmproducenter har genom tiderna kommit med förslag på framtidsteknik som sedan har blivit verklighet.

Jules Verne, som var en av upphovsmännen till science fiction-genren, beskrev till exempel redan på 1800-talet månresor, skyskrapor av glas, höghastighetståg, räknemaskiner och ett världsomspännande kommunikationsnätverk.

H.G. Wells beskrev till exempel i sin bok The Land Ironclads från 1903 en körande krigsmaskin, som blev föregångaren till den moderna krigstankern.

Och Ray Bradbury berättade i romanen Fahrenheit 451 från 1953 om små skal som fästes i örat och gav "en ocean av ljud, musik och röster". "Skalen blev realitet år 2000, då Apple lanserade telefonen med öronproppar.

Hollywoods fantasier blir verklighet

Med Hollywoods stora science fiction-produktioner och utveckling inom specialeffekter kan filmregissörerna på allvar låta fantasin flöda och visa upp fantastiska framtidsmaskiner.

Flygande bilar, laservapen, robotar, pekskärmar och intelligenta kläder har beskrivits så effektivt på film att vi nästan tycker att måste vara verkliga.

Och i en del fall är de faktiskt det. Antingen finns de redan eller så är de på god väg att bli verklighet.

I artiklarna nedan kan du läsa om förhållandet mellan fantastierna inom science fiction och verklighetens vetenskap...

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: