Godzilla

Godzilla är en omöjlig varelse

Blodådrorna skulle brista, skelettet kollapsa och kroppen koka över - ett djur så stort som Godzilla skulle aldrig kunna existera.

8 maj 2014

Godzilla på bio

Den 14 maj kommer nästa kapitel om alla tiders filmmonster Godzilla upp på biograferna. Den här gången har odjuret blivit ännu större än sina föregångare, men ju större Godzilla blir desto mer orealistiskt blir odjuret också.

Galilei definierade storleksförhållanden

Forskare, zoologer och paleontologer har förhållit sig yrkesmässigt till de olika versionerna av Godzilla. Storleken är ett genomgående problem och så även med den nya versionen av monstret.

Fysikens lagar gör Godzilla mer och mer omöjlig allt eftersom odjuret växer på film. Det går nämligen inte bara att förstora djuret utan att ta hänsyn till principen om skalning. Galileo Galilei (1564 -1642) beskrev skalning för omkring 400 år sedan. Essensen är att om man fördubblar storleken och håller fast vid proportionerna av ett djur så kommer vikten inte bara att fördubblas utan multipliceras med åtta medan stödet i benen enbart fyrdubblas.

Det betyder att djuret kommer att ha svårt för att stå upprätt. Det skulle bara vara möjligt om benen blev förhållandevis tjockare. Ett annat problem är att det dubbelt så stora djuret har åtta gånger så stor vikt och muskelmassa och därför blir även värmeproduktionen åtta gånger så stor, medan odjurets hud enbart är fyra gånger så stor. Det innebär att Godzilla skulle svettas enormt och ha svårt att bli av med värmen.

Benen knäcks och skinnet faller av

Godzillas inre och yttre skulle inte klara av den enorma belastningen och monstret skulle kollapsa och dö så fort det kom upp ur havet:

  • Skelettet går sönder. Skelettet klarar inte att bära vikten och tyngdkraften skulle få Godzilla att kollapsa i samma ögonblick som monstret stiger upp från vattnet och sätter sin fot på land. Det är det samma som sker när valar strandar.

  • Skinnet faller av. Godzilla är känd för att vara så gott som osårbar och avvärjer missiler och granater som om de var irriterande insekter. Det skulle innebära att monstret har relativt tjock hud. Men en pansarhud så hård som en rustning skulle gå sönder och falla av i stora stycken varje gång djuret rörde sig.

  • Organ förstörs. Även om missilerna inte bryter igenom pansaret, skulle de skapa kraftiga tryckvågor som fortplantar sig genom kroppen och krossar organen.

Läs artikeln: "Jordens mäktigaste monster"

Vill du veta mer om Godzillas utmaningar i den verkliga världen – bl.a. att det skulle ta 2,5 minuter för den att reagera på ett skott i foten? Läs artikeln "Jordens mäktigaste monster" från Illustrerad Vetenskap nr 8/2014:

Stor, större, störst

Godzilla har vuxit genom tiderna. Här är de olika filmversionerna:

1954: "Godzilla – King of the monsters"

  • Höjd: 50 meter

  • Vikt: 20 000 ton

1998: "Godzilla"

  • Höjd: 90 meter

  • Vikt: 24 000 ton

2014: "Godzilla"

  • Höjd: 120-150 meter

  • Vikt: Över 24 000 ton

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: