Spildevand topbillede

Så läbbig är framtidens miljöteknik

Du kan lika gärna vänja dig vid tanken. I framtiden ska du äta mjölmaskar, skölja ned dem med kloakvatten och göra el av urin.

24 augusti 2016 av Kristian Filrup & Jesper Bindslev

1. Mjölmaskodling på köksbordet

Efter några få veckor är dina egenhändigt uppfödda mjölmaskar klara för att ätas. LIVIN FARMS

Om världens befolkning ska mättas, behöver vi sätta insekter på menyn istället för nötkött. Företaget Livin Farms har nu utvecklat en praktisk apparat som gör det enkelt att producera mjölmaskar hemma i köket.

Mjölmaskfarmen är en slags bordsanordning, där insekterna passerar genom nivåerna i takt med att de genomgår sina livsstadier. Under tiden matar du dem bara med köksavfall och havregryn.

Efter åtta–nio veckor är de redo att serveras. Enligt tillverkaren har maskarna en neutral och lätt nötaktig smak, och de kräver bara en tiondel av den areal som behövs för att producera samma mängd nötkött.

2. Drick ett glas av ditt eget spillvatten

Bill Gates dricker vatten som tidigare var spillvatten. GATESNOTES

Några timmar efter att du har spolat i toaletten rinner ditt renade spillvatten ut genom vattenkranen. Modern vattenrening kan förvandla ditt spillvatten till renaste dricksvatten.

Metoden övervägs nu på allvar i Kalifornien, där det råder akut brist på dricksvatten efter många års torka. Renat spillvatten skulle kunna förse en femtedel av befolkningen med vatten.

Ett företag, som stöds av Bill Gates, har vidareutvecklat metoden till den så kallade Omniprocessorn – en anläggning som både renar spillvattnet och samtidigt producerar ström.

3. Gör ström av din egen urin

Strumporna innehåller bränsleceller med bakterier. IOP PUBLISHING

Normalt är det en dålig idé att kissa i byxorna, men med en ny teknologi från Bristol BioEnergy Centre i Storbritannien kan det komma ut energi av att göra det.

Forskarna har utvecklat speciella strumpor, som innehåller så kallade mikrobiella bränsleceller, där bakterier producerar ström genom att bryta ned näringsämnen i urinen.

De små bränslecellerna kan ännu så länge bara skapa ganska svag ström, men forskarna föreställer sig att personer som är strandade i ödemarken, kan använda deras egen urin för att driva en liten sändare som anger deras position.

Avfall, vatten och energi blir ett kretslopp

I framtiden kommer vi att ta bort avfallet, producera mat, säkerställa rent dricksvatten och utvinna energi i ett enda stort kretslopp. Läs mer och se fler exempel på obehaglig men genial teknik i vår artikel:

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: