BigDog

Terränggående hund bär lasset

De flesta fordon får ge upp inför en brant och lerig sluttning. Djur klarar strapatserna betydligt bättre till fots, vilket är tanken bakom den fyrbenta roboten BigDog.

19 december 2012

Vrålande kämpar den encylindriga gokartmotorn för att hålla BigDog på benen och i rörelse. Motorns 15 hästkrafter driver ett hydrauliskt system, som får hundroboten att röra sig fritt genom landskapet. Syftet med BigDog är att den skall användas av den amerikanska militären. Det blir dock knappast som spanare eller drönarhund, eftersom roboten bullrar enormt mycket. I stället skall den släpa på packning genom oländig terräng. Femtio sensorer kopplade till en dator håller BigDog på benen – även om den går på is eller får en spark, som framgår av videoklippet:

BigDog har några år på nacken, och utvecklarna från Boston Dynamics håller redan på med en efterträdare. Roboten LS3 liknar dock mer en stampande noshörning än en hund. Den väsnas mindre än BigDog, och ett särskilt system gör att den kan hitta vägen själv. Dessutom är LS3 utrustad med ett system, som gör att den själv kan resa sig upp om den faller.

Det väckte stort uppseende, när videon av BigDog lades ut på youtube. Det fick två ynglingar att göra en väldigt rolig video, i vilken de driver med robotens förmåga att vandra runt i terrängen, hålla balansen och inte minst antasta kvinnor i en park.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: