nb_u18 Robot ants

Robotmyror slavar på framtidens fabriker

Tusentals robotmyror kryper runt på fabriksgolvet och utför gemensamt det hårda arbetet. Så lyder framtidsscenariot från det tyska företaget Festo.

29 april 2015 av Karen Grubbe

Myror är urstarka och arbetar extremt väl tillsammans. De kvaliteterna har den tyska robotföretaget, Festo, kopierat sin senaste kreation, BionicANT, som ska inta världens fabriksgolv i framtiden.

Robotmyrorna kan – precis som verklighetens – samarbeta väl.

Förvuxna myror i nära samarbete

De nya fabriksarbetarna är var och en på storlek med en människohand, men liknar i övrigt en myra.

Myrorna får tydliga instruktioner om sina uppgifter. I huvudregel arbetar myrorna ensamma, men är en uppgift för stor kan roboten tillkalla hjälp från andra myror.

Baserat på en komplex algoritm kommer robotmyrorna fram till hur de kan assistera och koordinerar därefter sina rörelser. Kommunikationen mellan myrorna sker med hjälp av en radiomodul.

VIDEO: Se myrorna arbeta tillsammans

3D-kamera visar vägen

Djurets käkar och ben rör sig med hjälp av en så kallad piezoelektrisk teknik, medan en 3D-stereokamera och en optisk sensor hjälper dem att hitta vägen. När robotmyrorna inte längre har någon ström sticker de bara känselspröten i en laddare.

Robotmyrorna presenterades på en stor teknikmässa i Hannover i april, men när de gör sitt intåg i fabrikerna, och mer precist vilka uppgifter de kommer utföra är fortfarande oklart.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: