nb_u15 ex machina

Robotastronaut gör verklighet av filmvision

Samtal mellan människor och artificiell intelligens är temat i en ny science fiction-film. Samtidigt har den första roboten med artificiell intelligens just återvänt från ISS.

9 april 2015 av Babak Arvanaghi

“Ovanifrån lyste jorden som en blå lysdiod”, var roboten Kirobos första ord på jorden efter att ha spenderat 18 månader ombord den internationella rymdstationen, ISS.

Under sin vistelse erhöll den japanska roboten flera Guiness-rekord – bland annat för att vara den robot, som har fört ett samtal med ett människa högst över jordens yta.

Kirobo har utvecklats av universitetet i Tokyo och följde med Japans första ISS-befälhavare Koichi Wakata på hans uppdrag till den internationella rymdstationen. Foto: Toyota.

Samtalsrobot är med i ny film

Kirobo har landat på jorden samtidigt som en ny film, Ex Machina, går upp på bio. I filmen som hade amerikansk premiär den 10 april, är det just samtalet mellan robot och människa som är i fokus.

I filmen skapar en vetenskapsman roboten AVA, och för att testa dess artificiella intelligens bjuder han in det unga geniet Caleb till sitt laboratorium för att samtala med AVA.

Artificiell intelligens skapar intriger

Snabbt utvecklar Caleb och AVA ett nära band, och Caleb blir mer och mer förtrolig med sin mekaniska bekantskap.

I en dramatisk situation börjar Caleb tvivla på om han ska lita på människan eller sin nya robotvän.

Filmen tar upp problematiken om hur vi ska förhålla oss till robotar när de blir så mänskliga att vi kan spegla oss i dem.

Läs också: Smarta robotar är ett hot

Robotar skapas till vår avbild

Helt så mänsklig är astronautroboten Kirobo ännu inte. Men den japanska roboten är ett stort steg på vägen i utvecklingen av robotar med mänskliga egenskaper:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: