Robotarm griber lynhurtigt

Robotarm reagerar 50 gånger snabbare än en människa

Fem millisekunder. Det är så lång tid som en ny robotarm behöver från att ett föremål kastas till att armen hinner reagera och fånga föremålet. Här kan du se robotarmen jobba och titta på två andra exempel på ultrasnabba robotar.

8 januari 2015 av Malene Breusch Hansen

Robotarm har lärt sig gripa på egen hand

Om du blinkar riskerar du att missa robotarmen Lausannes gripreflex.

Lausanne är utvecklat av det schweiziska universitet med samma namn. Armen kan fånga något upp till 50 gånger snabbare än du – ned till fem millisekunder.

Mjukvaran som styr armen är inte programmerad för att robotarmen ska reagera på bästa sätt. Att kunna fånga något så snabbt har roboten lärt sig själv genom att försöka om och om igen.

Bordtennisspelare får slåss mot robotarm

Lausanneuniversitetet är inte de enda som har utvecklat en blixtsnabb robotarm. Roboten KUKA från KUKA Robotics har utmanat den tyska bordtennisspelaren Timo Boll i en duell. Se nedan hur det gick:

Bordtennisspelare vs. robotarm

Videon skapades som en reklamfilm för KUKA Robotics, och många av slagen var exakt programmerade och inövade. Även om KUKA-roboten faktiskt är snabb nog för att reagera på bordtennisslag handlade det alltså inte om en helt vanlig match.

Robotarm packar på rekordtid

Men de snabba robotarna är inte bara underhållande leksaker – de är också mycket användbara i exempelvis extremt snabba monteringslinjer på fabriker.

Här kan du se hur snabbt robotarmen från företaget FANUC kan ta upp små batterier och packa ner dem i lådor:

Robotarm jobbar i rymden

2015 skickar Det europeiska rymdorganet, ESA, en gigantisk robotarm till Den internationella rymdstationen, ISS, för att hjälpa astronauterna med att bland annat hantera tunga laster. Läs om den gigantiska robotarmen och många andra robotar i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: