lifeguard robot

Robot skall rädda badande från drunkningsdöden

En nyutvecklad robot kan med en fart på 45 km/h nå nödställda mycket snabbare än en livräddare.

8 november 2010

Vågornas styrka har överraskat en simmare utanför kusten. Han plaskar vilt med armarna och ropar på hjälp. Inne på land upptäcks han av livräddare, som sätter en 1,2 meter lång robot i vattnet. Med en hastighet av 45 kilometer i timmen är den framme hos badaren sex gånger snabbare än en mänsklig livräddare.

Roboten har utvecklats i USA av företaget Hydronalix och kommer på marknaden nästa sommar. Roboten navigerar med hjälp av ett ekolod, som sänder ut ljudvågor i vattnet. När vågorna träffar den nödställde, återvänder de som ett eko. Ett program i robotens dator känner igen de desperata rörelser som en drunknande ofta gör. Därmed kan roboten styra runt andra badande. När den är framme vid den nödställde, kan han eller hon gripa tag i dess linor och dras in till land.

Utöver att stå till förfogande för livräddarna är roboten avsedd att patrullera längs kusten. Dessutom är den utrustad med kamera och högtalare, så att en livräddare på stranden kan lugna en badande i nöd och eventuellt ge instruktioner.

Varje år undsätter amerikanska livräddare omkring 80000 badgäster.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: