Veebot blood samples robot

Ny robot kan själv ta blodprov

Ny robot ska vara bättre än människor på att hitta blodådror, ta blodprov och sätta dropp.

16 januari 2014

Om du är trött på att få blåmärken varje gång du måste lämna ett blodprov är goda nyheter på väg. Det amerikanska företaget Veebot har utvecklat en robot, som snart kommer att vara bättre än en människa på att hitta blodkärl, ta blodprov och sätta dropp.

Infrarött ljus och ultraljud

Roboten fungerar genom att patienten sticker in sin arm i en öppning. En uppblåsbar manschett blockerar blodgenomströmningen, så att blodkärlen blir lättare att identifiera. Därefter lyser roboten med infrarött ljus på armen för att få kärlen att framträda. Den inbyggda kameran hittar ett kärl genom att jämföra vad den ser med lagrade bilder av kärlens anatomi. Samtidigt kontrollerar roboten med ultraljud att kärlet är tillräckligt stort för ändamålet. Först därefter sticker roboten in nålen.

Roboten ska vara bättre än sjuksköterskor

För närvarande kan roboten hitta det bästa kärlet i 83 procent av fallen – ungefär lika bra som en riktig sjuksköterska. Målet är emellertid att nå upp i 90 procent, innan roboten släpps lös i kliniska försök. Robotar måste nämligen vara bättre än människor för att bli framgångsrika, anser Veebots grundläggare, Richard Harris, för annars vill ingen bli behandlad av en maskin.

En infraröd kamera hittar ett lämpligt kärl, innan roboten sticker nålen i patienten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: