kamprobot

Japan och USA i gladiatorspel

Robotbyggare från USA har utmanat japanska kollegor på en duell mellan nationernas största stridsrobotar. Japanerna har antagit utmaningen och får lov att välja plats för sammandrabbningen.

8 juli 2015 av Morten Kjerside Poulsen

Det låter som något från en science fiction-film, men liknar något från ett skrotupplag. USA har utmanat Japan på duell mellan flera ton tunga robotar.

Paintballkanon ska ge USA segern

Den amerikanska Megabot Mark II väger 5,4 ton och är utrustad med två paintballkanoner, som kan skicka iväg 1,5 kilo tunga kulor fyllda med färg med 160 km/h. Det krävs två män att styra den bensindrivna jätten på larvfötter.

Du kan se Megabot Mark II och amerikanernas utmaning här.

Amerikanerna ska bli till skrot

Enligt de japanska forskarna är det typiskt amerikanskt att Megabot Mark II er utrustad med skjutvapen. De skulle hellre velat att duellen avgjordes med nävarna i en mekanisk brottningsmatch. Den japanska Kuratas-roboten är med en vikt på 4 ton något lättare och med sina fyra hjul troligtvis också mer smidig än den amerikanska utmanaren. Dessutom krävs det bara en person till att styra robotens power-handskar, som enligt utvecklaren Kogoro Kurata kan ”slå amerikanerna till skrot”.

Du kan se det japanska svaret på utmaningen och Kuratas-roboten här.

Japanerna ska välja slagfält

Amerikanerna låter japanerna välja var striden ska äga rum. Preliminärt kommer robotstriden avgöras om ett år. Under tiden ska amerikanerna och japanerna komma överens om huruvida skjutvapen ska vara tillåtna eller ej, liksom hur begivenheten ska finansieras - förmodligen med hjälp av tv-rättigheter.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: