Boston Dynamics Spot

Ljudlös laserhund är ostoppbar

Det Google-ägda innovationsföretaget Boston Dynamics har utvecklat företagets hittills mest avancerade djurrobot: En elektriskt driven hund som hittar fram med hjälp av laserstrålar och håller balansen även om den blir sparkad.

16 februari 2015 av Carsten Nymann

Räddningsfordon, bilar och gaffeltruckar kommer alla till korta om de ska ta sig fram i besvärlig terräng, över en kollapsad byggnad eller upp och ner för trappor.

Framtidens robotar däremot tar sig fram över hinder som naturens djur - i alla fall om det ska vara upp till Google-ägda Boston Dynamics, som har utvecklat robothunden Spot.

Google-robot använder laserteknik

Spot drivs av en elmotor och ett batteripaket, den har fyra ben och navigerar med hjälp av LIDAR-teknik, som bäst kan beskrivas som en radar som använder laserljus och inte radiovågor.

På det sättet kan Googles elektronikhund stort sett ljudlöst kravla sig genom skogsmarker, forcera backar och till och med gå i trappor - i ett imponerande högt tempo dessutom.

VIDEO: Google-hund håller balansen även när den blir sparkad:

Tidigare Google-hundar var tunga och högljudda

Google och Boston Dynamics, som även samarbetar med den amerikanska militären genom försvarsmyndigheten DARPA, har flera versioner av robothunden på sitt samvete.

Men medan t.ex. 2005-versionen BigDog vägde 109 kilo och drevs av en högljudd, 1-cylindrig förbränningsmotor, är Spot - som är utvecklad efter att Google köpte Boston Dynamics 2013 – tystare, mer flexibel och betydligt snabbare.

Google tystlåtna om syftet med Spot

Big Dog utvecklades som packåsna till den amerikanska militären och kunde släpa upp mot 154 kilo, men vilka funktioner Spot kan uppfylla har varken Google eller Boston Dynamics sagt något om.

Spots egenskaper kommer dock enligt bedömare göra den förträfflig som t.ex. bombhund, polishund, räddningshund eller kanske mest upplagt: som ledarhund för blinda.

Google är inte ensamma om djuren

Google är inte ensamma om att låta sig inspireras av djurvärlden när de utvecklar robotar. Ingenjörer världen över bygger robotar som liknar allt från måsar och maneter till trollsländor och näbbmöss:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: