Gekko robot

Geckorobot kan klättra uppför glas

Forskare har kopierat principen för en geckoödlas klibbiga fötter.

13 december 2010

En grupp ingenjörer vid Stanford University i USA har konstruerat en fyrbent robot, som kan förflytta sig lodrätt uppför ett fönster. Roboten har fått namnet ”Stickyboy” efter sin förmåga att klistra sig fast vid glatta ytor.

Forskarna studerade först fötterna på geckoödlor, som har en enastående förmåga att kravla sig uppför hala ytor. Geckoödlors fötter är beklädda med miljoner små, hårliknande utväxter, vars ändar är flossade så att de griper tag i de enskilda molekylerna på en hal yta. På så sätt kan geckoödlan klistra sig fast på ytor helt utan att använda sugkoppar eller klibbande vätskor.

gekko robot foot

Ingenjörernas nästa drag var att framställa ett gummimaterial, som hade samma typ av yta som geckoödlornas fötter. Detta material fästes på robotens fötter, vilka bestod av bland annat 19 minimotorer, som koordinerades mekaniskt för att efterlikna geckoödlornas rörelser. Roboten visade sig kunna röra sig uppför en hal ruta på bästa geckomanér.

Forskarna tror att en vidareutveckling av klistermaterialet kommer att kunna användas för att göra så att människor kan klättra på hala, lodräta ytor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: