nb_u23 gepard

Fyrbent robot springer häcklöpning

Den fyrbenta roboten "Cheetah" springer och hoppar helt utan hjälp från människor. En inbyggd laser registrerar de hinder roboten ska ta sig över.

3 juni 2015 av Jesper Bindslev

Roboten anpassar själv ansatsen

Cheetah – som på engelska betyder gepard – är den första robot med ben som på helt egen hand anpassar ansatsen och beräknar hoppets höjd för att ta sig över hinder. Roboten klarar hinder på upp till nästan en halv meter. Även om robotar på hjul kan springa snabbare och hoppa högre än Cheetah klarar de inte det utan mänsklig styrning.

Den smidiga roboten rekognoscerar terrängen och registrerar hinder med hjälp av så kallad LIDAR, vilket innebär att den sänder ut laserljus och mäter hur snabbt det reflekteras.

En nyutvecklad algoritm anpassar löpande robotens rörelser efter omgivningarna och kan utföra en justering på hälften av den tid det roboten att ta ett steg.

Cheetah tar sig fram med 8 km/h

Roboten väger 35 kg, ungefär lika mycket som en gepard, men den löper ännu inte lika snabbt som sin sprinter-namne. Den nuvarande versionen av roboten kan ta sig över hinder med en genomsnittshastighet på 8 km/h, medan topphastigheten är 21 km/h när lasernavigationssystemet är avstängt. Men målet är att utveckla snabbare versioner.

Den fyrbenta roboten har utvecklats av det tekniska universitetet MIT i Boston med stöd från den amerikanska militärens utvecklingsorganisation DARPA. Roboten kommer utöver kunna sättas in på slagfältet också kunna användas i räddningsoperationer.

Fler djurrobotar är på väg

Cheetah-robotens rörelser är inspirerade av naturens fyrbenta sprintrar, och andra robotforskare härmar insekter, fåglar och fiskar. Läs artikeln "Nya robotar kopierar djurens knep":

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: