selvkørende bil skal vælge

Förarlösa bilar blir herrar över liv och död

Snart fylls vägarna av förarlösa bilar som kan minska antalet dödsfall i trafiken till nära noll. Men det kommer också uppstå situationer där en olycka är oundviklig – och då måste den artificiella intelligensen ta ett omöjligt beslut.

27 maj 2016 av Martin Bernth och Martin Mose Bentzen

Du rör dig tillbakalutat genom rusningstrafiken. Dina händer vilar bakom huvudet och inte på ratten eftersom din bil kör själv.

Plötsligt står en grupp fotgängare på vägen precis framför bilen och det är omöjligt att hinna stanna.

Bilen kan hinna att svänga tvärt, upp på trottoaren och krascha rakt in i en mur. Det kan innebära döden för dig, men räddar livet på fotgängarna.

Förarlösa bilar tänker snabbt

De förarlösa bilarna kommer att finnas på vägarna om några år och även om de intelligenta bilarna är mycket mer säkra än mänskliga chaufförer så kommer olyckor ändå alltid kunna inträffa.

För en mänsklig förare är det omöjligt att hinna tänka innan det går fel och därför anklagar vi sällan varandra för våra handlingar under bilolyckor.

Men för robotar med sensorer och blixtsnabba processorer är verkligheten en annan och därför diskuteras den här sortens dilemma just nu bland forskare.

Å ena sidan är det få människor som kommer köpa en förarlös bil där det är möjligt att bilen offrar sina passagerare. Å andra sidan är det moraliskt sett mer rätt att offra en person snarare än en hel grupp.

Men är det rimligt när det var fotgängarnas ouppmärksamhet som ledde till den farliga situationen? Och vad händer om bilens snabba undanmanöver leder till att en oskyldig passagerare på trottoaren mister livet?

Vad tycker du? Rösta nedan

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: