Cyborg OL TOP TEASER

Atleter tävlar i OS för cyborger

Världens första internationella tävling för människor som får hjälp av robotteknik - cyborger - går av stapeln lördagen den 8 oktober i Zürich. Deltagarna kämpar i grenar som robotarm, exoskelett och hjärnstyrda datorspel.

5 oktober 2016 av Signe Sørensen och Mikkel Skovbo

Den 8 oktober startar det.

Robotlemmar och mekaniska skelett kommer att hjälpa deltagarna över hinder, runt på banor och igenom sinnrika klädnype-manövrar.

CYBATHLON – världens första, internationella idrottstävling för människor med svåra fysiska funktionsnedsättningar – innebär tävlingar som att gå i trappor, hänga upp kläder och cykla.

Det låter kanske enkelt, men inte när allt sker med hjälp av den senaste robottekniken inom området.

Förlamade tävlar med tankens kraft

Begivenheten är en möjlighet att visa världen den stora potentialen med robotteknik för dem med fysiska funktionsnedsättningar.

Gemensamt för de 74 deltagarna från 25 länder är att det är omöjligt för dem att röra en eller flera kroppsdelar. I stället klarar de sig med hjälp av robotar och har på så sätt blivit cyborger eller så kallade bioniska människor.

Helt eller delvist förlamade deltagare tävlar i datorspel i "cyborg-OS" i Schweiz. Figurerna i spelet styrs direkt med hjärnan.

En modern cyborg kan exempelvis vara en man som har fått sitt ben amputerat precis ovanför knät. Med hjälp av robotproteser kan han böja knät igen med hjälp av tankens kraft och gå normalt.

Andra deltagare är helt förlamade i bägge benen, men går med hjälp av exoskelett som placeras utanpå benen.

Cyborg-OS sker i tätt samarbete

Atleterna i CYBATHLON arbetar nära tillsammans forskarna bakom deras hjälpmedel. Läs mer om samspelet mellan forskare, atleter och robottekniken här:

CYBATHLON

Ordet har bildats av de två orden:

  • "Cyborg": Människor som delvis är maskiner.
  • "Athlon": Det grekiska ordet för tävling.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: