Robotar i rymden

Armé av robotar utforskar rymden

Framtiden är tänkande robotar i rymden, anser en amerikansk forskare. En prototyp testas redan nu.

15 mars 2010

Det dröjer inte länge förrän tänkande robotfarkoster kommer att flyga, sväva, krypa och gräva sig fram över främmande planeter, medan de kommunicerar med varandra. Det menar fysikern Wolfgang Fink och hans kollegor vid California Institute of Technology i Pasadena. De har därför byggt testbanor, där de testar prototyper av tänkande arbetsrobotar.

I dag sker utforskningen av främmande världar ofta med hjälp av sonder eller fordon som kontrolleras från jorden. De följer lydigt den fastlagda kursen men kan inte stanna upp och ta bilder, om de till exempel träffar på något intressant på vägen. Dessutom tar det alltför lång tid att sända signaler fram och tillbaka till jorden. Till exempel kan det ta mer än en timme att sända en signal till Saturnus måne Titan.

Därför bör man enligt Wolfgang Fink konstruera robotfarkoster, som kan fatta självständiga beslut. En utforskning av Titan kan till exempel ske med tre olika typer av farkoster: över månens yta finns en sond, som observerar allt uppifrån omloppsbanan. Den letar upp de intressantaste regionerna och skickar meddelande till en luftballong om att flyga dit. När ballongen är på plats, avgör den vilka lokala områden som skall undersökas närmare och dirigerar sedan ytfordon till platsen.

För att testa visionen i praktiken har forskarna vid Caltech konstruerat ett miniluftskepp, som svävar över deras testbana. Därmed har de möjlighet att undersöka luftskeppets förmåga att på egen hand sända besked till små fordon på ytan. Försöket är öppet för forskare över hela världen, som deltar i övningarna via Internet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: