3D-utskriven bro

3D-utskrivande robotar bygger en bro över nederländsk kanal

Ett nederländskt företag specialiserat på 3D-utskrifter låter robotar skriva ut en bro av metall över en kanal i huvudstaden Amsterdam.

17 juni 2015 av Malene Breusch Hansen

Två robotar ska sida vid sida skriva ut en ny stålbro över en av kanalerna i Nederländernas huvudstad Amsterdam.

Företaget MX3D har utvecklat speciella robotar som kan skriva ut komplicerade mönster i 3D som om de ritade streck i luften.

Idén är att robotarna ska skriva ut sin väg över kanalen och bygga sitt eget fundament: steg för steg rör de sig över vattnet i takt med att de bygger bron.

Se här hur företaget föreställer sig att byggandet kommer gå till:

Bygger av metallpulver

Varje robot är utrustad med en utskriftsarm som bygger vidare på brons konstruktion, precis som en svetsapparat sätter ihop nya metalldelar - den stora och avgörande skillnaden är att roboten så att säga skapar den nya delen på plats utav det metallpulver som bron ska skrivas ut med.

Små droppar av smält metall klistras på den existerande strukturen, och på det sättet skapas flera "strängar" av stål. När strängarna flätas ihop kors och tvärs skapar de en komplex struktur som är så stark och hållbar att den kan tjäna som gångbro över vattnet.

Skriver ut "utanför boxen"

Hela byggandet kan låta sig göras för att de nederländska skrivarrobotarna är sexaxliga - det vill säga att de kan fortsätta skriva ut brobygget i precis den riktning som nästa del av bron ska ha. På det sättet undviker MX3D att behöva skriva ut brons delar i en box i en normal 3D-skrivare och sedan sätta ihop dem över kanalen efterföljande.

Företagets nya robotteknik är enligt gruppen bakom bron just det som krävs för att utvidga 3D-utskriftens domän – från prototyper och hemmautskrifter till stora byggkonstruktioner.

Se här hur MX3D:s teknik har blivit till:

Läs mer om 3D-utskrifter och teknikens många möjligheter i artikeln nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: