7th century bronze buckle

Quiz: 10 oumbärliga uppfinningar

När började vi använda toaletter? Hur upptäcktes penicillin? När kom nollan på modet? Testa vad du vet om världens oumbärliga uppfinningar och skicka en utmaning till en vän. Om du törs!

10 oktober 2011
Spännet har haft enorm betydelse för utvecklingen av så olika ting som kläder, väskor, fallskärmar och segelfartyg. Några av de tidigaste spännena användes av de gamla romarna – till vad?
Om inte matematikerna på 800-talet hade börjat använda talet noll, skulle det inte finnas någon bas för alla de beräkningar som ligger bakom vetenskapens utveckling. Var började man använda nollan?
Papperet har haft kolossal betydelse för spridningen av information men också för förpackning, tillverkning av sedlar m m. Många folkslag har tillverkat pappersliknande material, men vem startade på allvar tillverkningen?
Kulspetspennan har uppfunnits flera gånger. Det första patentet beviljades 1888, men det var ungraren Lazlo Biro som 1938 utvecklade en verkligt fungerande modell. Vad var felet med de tidigare modellerna?
Människan har försökt mäta tiden i flera tusen år, men det var först i och med utvecklingen av fick- och armbandsuren på 1500-talet och därefter som tiden blev var mans egendom. Armbandsur hade dock svårt att slå igenom – varför?
Utan hjulet skulle man inte kunna transportera särskilt mycket runt i världen, men lustigt nog hade hjulet existerat ganska länge, innan man kom på att det kunde användas till fordon. Hur länge?
Toaletten är en av de uppfinningar som har gjort det möjligt för människor att bo tillsammans i stora städer. Hur länge har man haft toaletter?
Thomas Edison utvecklade den första praktiskt användbara elektriska glödlampan. Han gjorde många försök, innan han fann det bästa materialet för tillverkning av kolfibrer till lampans glödtråd. Vilket var det bästa materialet?
Den skotske läkaren Alexander Fleming uppfann/upptäckte penicillin, som sedan dess har räddat miljontals människoliv. Men hur kom Fleming egentligen på penicillinet?
Kniven är människans äldsta verktyg. De första knivarna var tillverkade av flinta eller andra bergarter. Hur gamla är de äldsta knivarna egentligen?

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: