nb_u43 Apple

Ny superskärm från Apple skjuter över målet

Teknikjätten Apple har lanserat en ny dator med en skärm som visar bilder i fem gånger HD. Upplösningen är dock högre än vad de flesta är kapabla att uppfatta.

22 oktober 2014 av Carsten Nymann

Under loppet av de senaste åren är det så kallade 4K- eller ultra-HD-, formatet börjat vinna mark i tv-branschen. En ultra-HD-tv har fyra gånger högre upplösning än vanliga HD-apparater.

Nu höjer Apple insatsen med företagets nya serie av iMac-datorer som har en skärm med hela fem gånger HD-upplösning, motsvarande 5120x2880 pixlar.

Men lika imponerade som det ser ut på pappret, lika svårt kan det vara för konsumenten att faktisk se vad vederbörande betalar för.

Även tv-apparater överdriver

När en person sitter ungefär en halv meter från skärmen, kan ögat registrera en upplösning på 170 dpi, vilket motsvarar 4400x2600 pixlar på en skärm med samma storlek som en iMac.

Men datorproducenten är inte ensam om att erbjuda teknik som övertrumfar den mänskliga uppfattningsförmågan.

Ju längre betraktaren flyttar sig från skärmen desto svårare blir det att urskilja en pixel och därför erbjuder även de nämnda tv-apparaterna med ultra-HD erbjuda en ej urskiljbar upplösning.

Vi urskiljer pixlar på armslängds avstånd

En persons synfält omfattar omkring 200 grader – lite mer än en halvcirkel. Om du sträcker ut armen helt, kommer nageln på ditt pekfinger utgöra ungefär en av de graderna.

Om nageln var täckt av 120 växelvis svarta och vita ränder skulle förmågan att urskilja dem vara ett uttryck för ögats maximala, teoretiska prestationsförmåga.

De flesta människor kommer inte kunna urskilja pixlar som är dubbelt så stora och därför är det också osannolikt att de kommer värdesätta tevens ultra-HD-upplösning när den hänger på en vägg flera meter bort.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: