nb_u49 Gadgets

Julklappar utan ledning

Årets tio trendigaste teknikjulklappar har en sak gemensam – de kommunicerar trådlöst, och så är de i hög grad kopplade till ägarens livsstil.

4 december 2014 av Carsten Nymann

Sladdar är ute och trådlös kommunikation är helt klart inne, när årets tio mest populära nya teknikprylar radas upp. Illustrerad Vetenskap har identifierat tio trender och två trådlösa tekniker är inbäddade i dem alla, nämligen wifi och Bluetooth.

Wifi är bara en radio

Ett wifi-nätverk skickar data genom luften med hjälp av radiovågor precis som en tv, en radio eller en mobiltelefon, bara med andra frekvenser.

Wifi-sändaren i din dator, mobiltelefon eller smartwatch konverterar data - t.ex. en bild - i form av 1:or och 0:or till en radiosignal som den via en antenn skickar genom luften till en router.

Routern är kopplad via en kabel till internet och den ombildar signalen till data igen, som den skickar ut på nätet eller direkt vidare till en annan enhet, t.ex. en trådlös högtalare.

Wifi är beroende av en mellanhand

Dina apparater kan alltså prata med varandra trådlöst via wifi, men systemet kräver en mellanhand i form av en router, som är kopplad både till internet och elnätet.

Inte så praktiskt om du är ute och provar din nya elcykel eller aktivitetsmätare. Det är här Bluetooth kommer in i bilden.

Bluetooth tar en genväg

Precis som wifi kommunicerar Bluetooth med hjälp av radiosignaler, och faktiskt ligger Bluetooth med 2,45 gigahertz nära det nedre av wifi:s två frekvensområden.

Tricket med Bluetooth är att sändaren skickar ut en mycket svag signal, vilket betyder att det inte stör andra signaler och heller inte kräver så mycket ström.

Dessutom ändrar en Bluetooth-sändare frekvens omkring 1600 gånger i sekunden, så att upp till åtta apparater typiskt kan vara kopplade till samma sändare.

Bluetooth är idealiskt när du är ute

Nackdelen är att Bluetooth inte har så stor räckvidd - vanligtvis runt 10 meter – och att tekniken inte kan överföra samma datamängd som t.ex. wifi.

Men eftersom Bluetooth kör med sina egna standardprotokoll krävs varken uppsättning, router eller internetuppkoppling, och två apparater kan prata med varandra "ute i det fria".

Här är årets 10 största julklappstrender enligt Illustrerad Vetenskap

Drönare till folket

Små drönare som styrs med en smarttelefon har prismässigt blivit tillgängliga för de flesta. Den lilla nya kameradrönaren Nixie är en så kallad selfie-drönare som kan vikas runt handleden och bäras som en klocka.

Kameror specialiserar sig

Medan smarttelefoner i stor utsträckning har tagit över stafettpinnen från digitala fickkameror blir dedikerade kameror mer och mer specialiserade. GoPro Hero 4 spelar in actionvideor i HD och livestreamar till din telefon.

Smartklockor blir nästa års stora hit

Så kallade smartwatches är mini-smarttelefoner som sitter på handleden. Vill du köpa en som julklapp får klockan Pebble Steel bäst recensioner för ögonblicket, medan alla väntar på att Apple kommer med sin klocka 2015.

Hemmet styrs trådlöst

Det smarta hemmet har varit på väg i några år, men redan nu marknadsförs allt från självstyrda robotdammsugare till fjärrstyrda termostater, samt dessa smarttelefon-kontrollerade glödlampor från Philips, kallade “Hue”.

Musik i luften

Trådlöst streamande av musik har funnits på marknaden ett tag, men i år har mängden av högtalarsystem exploderat. Sonos erbjuder ett system, som via din internetuppkoppling och wifi-antenner skapar ett eget musiknätverk.

Trådlös musik till träningen

Att hålla sig i form är möjligtvis ännu mer inne än att flyga med drönare och ta selfies. Med hjälp av Bluetooth kan du t.ex. med hörlurarna från Beats vara uppkopplad till både aktivitetsmätare och musikspelare helt utan störande sladdar.

Hälsa, hälsa, hälsa

Tekniken står redo att assistera vid januaris sundare livsstil. Den intelligenta vågen från Withings nöjer sig inte med att meddela din vikt när du stiger upp på den. Den skickar även puls, fettprocent, BMI osv, till din telefon.

Surplattor på nedgång

I takt med att mobiltelefonerna blir större, förväntas försäljningen av surfplattor sjunka. Tendensen ses redan på Apples försäljning av iPads. Teknikjätten har precis lanserat en ny iPad Air 2, och även Google har sin nya Nexus 9 på hyllorna.

Mobiltelefoner blir större och större

Apple har kommit ut med flaggskeppen iPhone 6 och 6 Plus, medan Google har lanserat sin Nexus 6, och kinesiska OnePlusOne åtnjuter popularitet bland massorna. Gemensamt för alla är att skärmen närmar sig storleken på en surfplatta.

Cykeln blir elektrisk

Elcyklar har blivit populära bland den äldre delen av befolkningen, men nästa år förväntas elmotorer och batterier i all möjliga varianter dyka upp. Copenhagen Wheel kan eftermonteras och beställas för leverans nästa år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: