nb_u47 Nokia

iPad med Google-mjukvara… från Nokia

Nokia har avslöjat sin första nya produkt sedan försäljningen av mobilverksamheten till Microsoft. Den finska tekniktillverkaren kommer sälja billiga iPads med Google-inkråm.

20 november 2014 av Carsten Nymann

Det pyr i askan efter den före detta mobilgiganten Nokia, som tidigare i år sålde mobildivisionen till Microsoft för ungefär 50 miljarder kronor.

Officiellt skulle det resterande Nokia hemma i Finland framöver koncentrera sig på att sälja nätverks- och navigationslösningar.

Men nu – veckan efter att Microsoft tog bort Nokia-namnet från sina nya smarttelefoner - är finländarna tillbaka i hårdvarubranschen med en helt ny surfplatta.

Nokia-surfplatta liknar iPad

N1, som skapelsen kallas, har en 7,9-tums skärm, är endast 6,9 mm tjock, väger 319 gram och liknar inte så lite konkurrenten Apples iPad.

Finländarna lovar dock att surfplattan trots sitt skal i borstat aluminium blir betydligt billigare än den kaliforniska design-ikonen.

N1 kommer inledningsvis lanseras i Kina och kommer först senare till Europa.

Med en hårddisk på 32 GB och 2 GB RAM landar priset på 249 dollar (motsvarande cirka 1800 kronor) exklusive moms.

Nokia använder Google-operativsystem

Till skillnad från de nu Microsoft-ägda Lumia-surfplattorna som Nokia tidigare marknadsförde är operativsystemet på den nya N1 levererad av Google.

Android-operativsystemet på N1 är dock försedda med en överbyggnad kallad Z Launcher, som ser till att sortera användarens appar så att vederbörande alltid presenteras de mest relevanta.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: